Kesäduunari, toimi näin, jos työnantaja peruu vuorosi

Kirjoittaja:

Vee Tirinen

Kesäduunari-infon neuvoja

Lähettikö esihenkilösi viestin, että seuraavan päivän vuorosi perutaan sade-ennusteen takia? Tai passittiko työnantaja sinut työpisteeltä kotiin kesken kaiken, kun asiakkaita ei näy?

Näissä tilanteissa voi tuntua vaikealta sanoa vastaan. Mutta suunnittelemattomista muutoksista kannattaa kieltäytyä, sillä sinulla on siihen hyvät perusteet. Kun tiedät oikeutesi, niiden puolustaminen on helpompaa. 
 
Lain mukaan työnantaja ei saa muuttaa työvuoroluetteloa yksipuolisesti ilman pakottavaa syytä. Tällaiseksi syyksi ei kelpaa huono sää tai vähäiset asiakasmäärät. Jos työt peruuntuvat työntekijästä eli sinusta riippumattomasta syystä, olet oikeutettu korvaukseen. Palkka pitää siis maksaa, vaikka työntekijä olisi koko sadepäivän kotona.

Kun tiedät oikeutesi, niiden puolustaminen on helpompaa. 

Vuokratyössä työnantajasi eli vuokratyöfirma voi tarjota sinulle korvaavaa työtä. Jos sitä ei tarjota, sinulla on oikeus saada palkkaa sovitun vuoron mukaisesti. 

Tilannetta ei muuta se, jos lupa työvuorojen muuttamiseen on kirjattu työsopimukseen. Kirjaus on lainvastainen, eikä se sido osapuolia.

Miten viestin työnantajalle?

On tärkeää pitää mielessä, että työvuoroluetteloa voi muuttaa, jos työntekijä antaa siihen suostumuksensa. Eli jos et halua luopua luvatun vuoron palkasta, älä viesti työnantajallesi: ”Ok, tämä sopii”. Se voidaan tulkita suostumukseksi. Voit sen sijaan sanoa: ”Ok, voin olla tulematta töihin, mutta haluan, että sovitulta vuorolta maksetaan sen mukainen palkka”.  

Jos työvuorojen muutokset käydään suullisesti läpi, kannattaa asia vielä varmistaa tekstiviestillä tai sähköpostilla, jotta sovitusta jää kirjallinen jälki. 

Palkkapäivänä on hyvä tarkistaa, että sovitut työtunnit näkyvät palkkalaskelmassa. Voit pyytää palkan oikaisua, jos tunteja puuttuu. 

Työvuoroluettelosta kannattaa ottaa työvuoron perumisen varalta aina kuva.  

P.S. Tiesithän, että työnantajan tulee antaa työvuorolista vähintään viikko etukäteen? Jos työvuorot ilmoitetaan esimerkiksi päivää tai paria ennen, ei lain vaatimus täyty. Jos näin kuitenkin käy, tilanteesta kannattaa kertoa esimerkiksi työsuojeluun tai pyydä apua omasta ammattiliitostasi. 

Blogin kirjoittaja on Kesäduunari-infon neuvoja, jolta saa apua kesätöihin liittyvissä kysymyksissä läpi kesän. Kesäduunari-infon tarjoavat suomalaisia ammattiliittoja edustavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK. Palvelu on avoinna 31. elokuuta saakka.  

Tutustu palveluun: https://www.kesaduunari.fi/ 

Ajankohtaista

27.6.2024

Terveydenhuoltolain muuttaminen (sairaalat), HE

Lue
27.6.2024

Lausunto työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain ja valmiuslain muuttamisesta, HE

Lue
27.6.2024

Lausunto Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista

Lue
26.6.2024

Sairausvakuutuslain muuttaminen – Lääkekorvaukset

Lue
26.6.2024

Monimuotoinen työyhteisö on kilpailuvaltti

Lue
26.6.2024

STTK:n Antti Palola: Vihreä siirtymä voi olla Suomen uusi vihreä kulta, mutta se edellyttää osaamista

Lue
26.6.2024

Sateenkaarioikeuksia heikennetään myös demokraattisissa maissa

Lue
25.6.2024

Lausunto Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista

Lue