Tilastotuotannon muutokset

STTK:n lausunto tilastokeskuksella ja luonnonvarakeskukselle

Yleiset kommentit muistioon ja sen vaikutuksiin

Tilastot ovat olennainen työkalu monilla eri aloilla, ja ne tarjoavat perustan tietoon pohjautuvalle päätöksenteolle, ilmiöiden ymmärtämiselle ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiselle. Ilman tilastoja olisi vaikeaa tehdä tarkkoja, objektiivisia ja luotettavia johtopäätöksiä monista tärkeistä kysymyksistä. Maan hallituksen tekemät julkisiin menoihin kohdistuvat säästöt osuvat myös tilastotuotantoon.

Tilastotoimen määrärahojen leikkaukset voivat johtaa tilastojen kattavuuden ja laadun heikkenemiseen, mikä vaikeuttaa tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja heikentää mahdollisuuksia seurata ja arvioida yhteiskunnallisia muutoksia. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti sekä kansalliseen että kansainväliseen tutkimukseen ja politiikan suunnitteluun. Tilastotoimen leikkaukset voivat vaikuttaa myös Suomen kilpailukykyyn heikentävästi. Jos tutkijoiden käytössä olevaa data vähenee, se voi hidastaa tutkimuksen etenemistä ja innovaatioiden syntymistä. Jos taas tilastojen laatu ja kattavuus heikkenevät, Suomen kyky osallistua kansainväliseen tutkimukseen ja arviointiin voi heikentyä.

Myös kansalaisten ja päätöksentekijöiden luottamus tilastoihin ja niiden tuottajiin voi heikentyä, jos tilastotiedon laatu heikkenee. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti julkiseen keskusteluun ja yleiseen yhteiskunnalliseen luottamukseen.

Kommentit aihealueen 1. Talous ja globalisaatio tilastojen muutoksiin

Kotitalouksissa tehtävän tuotannon arvoa koskeva tilasto on antanut hyödyllistä tietoa kotona tehdyn työn arvosta. Tämä on tasa-arvon näkökulmasta tärkeää tietoa, sillä naisten tekemän kotitaloustyön arvo on suurempaa kuin miesten vastaava. Kotitaloustyön arvoa koskeva tilasto on ilmestynyt kolmen vuoden välein, mikä sinänsä on jo melko pitkä aika. Nyt tehdyn esityksen mukaan se lakkautettaisiin kokonaan. Lakkautuksen myötä menetettäisiin paljon vertailukelpoista tietoa, kun vanhoihin aikasarjoihin ei enää saataisi uusia tietoja. STTK haluaa, että kotitaloustyötä koskeva tilasto säilytetään.

Kommentit aihealueen 3. Yhteiskunta ja yhdenvertaisuus tilastojen muutoksiin

Ehdotuksessa on Työolotutkimuksen lakkauttaminen. Työolotutkimusta on tehty noin 5 vuoden välein vuodesta 1977 lähtien. Sen lopettaminen olisi erittäin vahingollista, koska samalla menetettäisiin pitkien aikasarjojen vertailumahdollisuudet.

Työelämän tutkimusyhdistys myönsi vuonna 2022 Hyvä Työ! -palkinnon Tilastokeskuksen työolotutkimukselle, joka on tarjonnut ainutlaatuisen mahdollisuuden kartoittaa työelämän muutoksia ja murroksia. Työolotutkimus on tarjonnut paitsi tietoa julkisen keskustelun ja poliittisen päätöksenteon tueksi myös korvaamattomat aineistot suomalaiseen työelämän tutkimukseen ja kehittämiseen. Tilastolla on ollut merkittävä rooli työelämää koskevassa tietopohjaisessa päätöksenteossa. Tietoja on hyödynnetty esimerkiksi lainsäädäntöuudistuksiin liittyvässä taustatyössä sekä monissa valtakunnallisissa ohjelmissa.

STTK vastustaa Työolotutkimuksen lakkauttamista osana Tilastokeskuksen säästöohjelmaa.

Kommentit aihealueen 4. Kestävä kehitys ja ympäristö tilastojen muutoksiin

Tilasto on julkistettu neljännesvuosittain, jatkossa tiedot julkistetaan vuosittain.

Julkaisutiheyden muutos energiahintojen osalta on valitettavaa, sillä nähtävissä on energiahintojen vaihtelujen kasvu ja myös energian hinnan taloudellisen merkityksen kasvu niin elinkeinoelämälle, julkisyhteisöille kuin kansalaisillekin.

Puun kulkuvirrat ja metsävarat tilastot on julkistettu kerran vuodessa, jatkossa ne lakkautetaan. Tilastojen lakkautus on valitettavaa, koska metsien merkitys sekä Suomen taloudelle ja ilmastopolitiikan onnistumiselle on aivan keskeinen. Vaikka tilastoja saisi osaltaan muualta, kuten metsämaan omistuksen osalta, haittaa tilastojen lakkautus tietoon perustuvaa yhteiskunnallista keskustelua sekä päätöksentekoa metsien eri vaikutuksista ja merkityksestä.

Lisätietoja STTK:ssa: Seppo Nevalainen ja Jaakko Haikonen



Ajankohtaista

25.9.2024

Olga Gassen Tehyn viestintäpäälliköksi

Lue
24.9.2024

Tuula Laakkonen on STTK:n Vuoden työsuojeluvaltuutettu

Lue
23.9.2024

Korkomenot muistetaan, korkotulot unohdetaan 

Lue
23.9.2024

Toimihenkilöarkiston syysterveiset

Lue
23.9.2024

Tehy: Eloisan ilmoitus hoitajien irtisanomisesta järkyttävä – uhkaa potilasturvallisuutta

Lue
20.9.2024

Tilastotuotannon muutokset

Lue
20.9.2024

Koulutusvähennyksen lakkauttaminen, HE-luonnos

Lue
19.9.2024

Vuoden 2024 tehyläinen vanhustyön johtaja: ”Olen valinnut ikääntyneiden hyvän elämän edistämisen omaksi tehtäväkseni maailmassa”

Lue