STTK: Ikääntyneiden turvan heikentämisyritys uhkaa työurasopimusta

Lisätietoja:

Taina Vallander

johtaja, yhteiskuntavaikuttaminen, strategia ja kehittäminen

Profiili

Työuraneuvottelut ovat loppusuoralla. Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) esittää yllättäen niin sanotun työttömyyseläkeputken ikärajojen nostamista kahdella vuodella. – Suomi elää vaikeassa rakennemuutoksessa ja irtisanomiset ovat lisääntyneet. Monet yritykset putsaavat henkilöstöään kovalla kädellä. Ikääntyneistä halutaan eroon ja työttömyyseläkeputki on monelle viimeinen turvarakenne. EK:n esitys on liian raju: ei ole oikeudenmukaista eikä kohtuullista, että pitkän työuran omaavat henkilöt jätetään tyhjän päälle, sanoo STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Eläkemaksujen nousun turvaaminen on Mäenpään mukaan välttämätöntä, jos halutaan estää eläkkeiden leikkaukset. – Työurasopimuksessa sovittaisiin eläkemaksujen korotuksesta vuosille 2015 ja 2016. Sopimuksen romuttuminen uhkaa nyt koko eläkejärjestelmää. Tämän on enemmän kuin huolestuttavaa.

STTK on edelleen valmis neuvottelemaan ja kantamaan vastuunsa talouden talkoissa. – Valmisteilla oli merkittävä työuria pidentävä paketti, jonka jopa EK itse arvioi pidentävän työuria useilla kuukausilla, Mäenpää huomauttaa.

Eläkeiän nostoon ja koko eläkejärjestelmään on pitkään liittynyt eri tasoinen eipäs-juupas-keskustelu. – Jos nyt päästäisiin neuvotteluissa lopputulokseen, samalla käynnistyisi myös työeläkejärjestelmän uudistus, jossa eläkejärjestelmä nykyistä enemmän sidottaisiin elinajan odotteen kehitykseen. Uudistus takaisi eläketurvan myös tuleville sukupolville, korostaa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue