STTK kiirehtii tasa-arvolain täsmentämistä ja valvontaan liittyvien resurssien turvaamista

Sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantainen työryhmä on julkistanut esityksensä tasa-arvolain tasa-arvosuunnitelmaa ja palkkakartoitusta koskevien säännösten täsmentämiseksi. Esityksen tavoite on tehokkaasti edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa ja turvata samapalkkaisuuden toteutumista työpaikoilla.

STTK tekee määrätietoista työtä palkkatasa-arvon edistämiseksi ja on pitkään kiirehtinyt tasa-arvolain täsmentämistä.

– Lukuisat eri tahojen selvitykset ja tutkimukset ovat osoittaneet tarpeen säännösten kehittämiselle. Työryhmän nyt tekemät esitykset tulee pikaisesti saattaa lainsäädännössä voimaan, STTK:n tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa painottaa.

Lahermaan mielestä pelkästään lain täsmennysten ja säännösten voimaan saattaminen ei silti riitä. – Uudistusten jälkeen tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten toimivuutta on käytännössä työpaikoilla seurattava järjestelmällisesti ja kattavasti – ja tarvittaessa edelleen täsmennettävä säännöksiä.

STTK myös korostaa, että tasa-arvolain valvonta ja hyvien käytäntöjen edistäminen on aina myös resurssikysymys. – Viranomaisille on turvattava riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit.

Kolmikantaisen työryhmän keskeisiä ehdotuksia ovat tasa-arvosuunnitelman laatimiseen osallistuvien henkilöstön edustajien määritteleminen, tasa-arvosuunnitelmasta tiedottaminen henkilöstölle, palkkakartoituksen tavoitteen määritteleminen, palkkakartoituksen laatimista ja sen tuloksia koskevan menettelyn säänteleminen sekä tasa-arvosuunnitelman laatimistiheyden joustavoittaminen tietyissä tilanteissa. Työryhmä on todennut esityksensä perusteluissa toivovansa palkkakartoitusten määrän lisääntyvän ja niiden laadun parantuvan.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue