Toteutuuko tasa-arvo työelämässä? STTK:n Reilu työ kuuluu kaikille! -kampanjassa Porin SuomiAreena-tapahtuman yhteydessä kansalaisilta kysyttiin, onko työpaikkasi tasa-arvoinen ja reilu. Sateesta huolimatta vastauksia saatiin kerättyä 138. Vastaajista 74 prosenttia peukutti kyselyyn vastauksen kyllä ja 26 prosenttia vastauksen ei. STTK:n teltan ”Mikä tekee työelämästä reilun?” -muistilappuseinään terveisensä jätti torstaina yli 200 kävijää.
Kaikilla oltava tasa-arvoiset oikeudet ja velvollisuudet työelämässä
STTK korostaa, että kaikilla ihmisillä on oltava tasa-arvoiset oikeudet ja velvollisuudet työelämässä yksilöllisistä eroistaan riippumatta. – On tarjottava samanlaiset mahdollisuudet koulutukseen, työhön ja erilaisiin palveluihin. Yhdenvertaisuus koskee esimerkiksi sukupuolta, mielipiteitä, uskontoa ja terveydentilaa, edunvalvontajohtaja Minna Helle sanoo.
Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on Suomessa yleisesti tunnustettu yhteiskunnan ja työelämän perusarvoksi ja tavoitteeksi. Tasa-arvolaki kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän muun muassa työhönotossa, työssä ja irtisanomistilanteissa.
– Tasa-arvon toteutuminen ei ole itsestään selvää Suomessakaan ja työtä sen eteen on tehtävä koko ajan.
Helle korostaa työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmien tarpeellisuutta.
– Vähintään 30 ihmistä työllistävä yritys on velvollinen tekemään vuosittain tasa-arvosuunnitelman. Tasa-arvoa edistetään myös helpottamalla työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.