Nuorisotakuu ei ota kantaa työttömyysturvaan

Kirjoittaja:

Ulla Hyvönen

asiantuntija, elinkeino- ja aluepolitiikka

Profiili

Mikko Kaponen kertoi kokemuksensa nuorisotakuusta Helsingin Sanomien mielipideosastolla 26.6. Nuorena, alle 25-vuotiaana työttömänä hän oli nuorisotakuun vuoksi kokenut oikeuksiensa tulleen poljetuiksi.

Kaposen epäoikeudenmukaisuuden kokemus on täysin oikea, mutta sen takana olevilla syillä ei ole tekemistä nuorisotakuun kanssa. TE-toimiston pitää ohjata alle 25-vuotias, ilman ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta vailla oleva työtön työttömyysturvalain perusteella koulutukseen. Alle 25-vuotiaan nuoren kuuluisi siis aina hakea kevään yhteishaussa (ns. pakkohaku) vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta hän olisi oikeutettu työttömyystukeen, riippumatta työttömyysehdon täyttymisestä.

Tässäkin tilanteessa  asian tekee nuoren näkökulmasta hyvin epäoikeudenmukaiseksi se, että Kaponen on jäänyt työttömäksi elokuussa ja käynyt ilmeisesti ensimmäistä kertaa TE-toimistossa syyskuussa. Hänellä ei siis voinut olla tietoa koulutukseen hakeutumisvelvoitteesta edellisenä keväänä.

Valitettavasti TE-toimistoillakin on ollut meneillään paljon päällekkäisiä uudistuksia ja todennäköisesti asian käsittelyssä sekä TE-toimistolla että asiakkaalla ovat menneet termit sekaisin. Kaponen on oikeassa siinä, että hänellä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehdot täyttyvät muutoin, mutta työttömyysturvalain pykälän 13 edellyttämä ammatillinen koulutus on aina ensisijainen toimenpide alle 25-vuotiaalla peruskoulun varassa olevalla nuorella.

Työttömyysturvalain ehtojen järkevyydestä on käyty keskustelua pitkään, ja ehtoja on aika ajoin juuri koulutukseen hakemisen osalta lievennetty. Ehkä nyt olisi viimein aika poistaa pakkohakuvelvoite kokonaisuudessaan. Takautuva oikeudenmenetys ei voi olla minkään lain henki, varsinkaan nuorisotakuun ikähaitariin kuuluvien henkilöiden kohdalla.

Ulla Hyvönen
opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija, STTK

Ulla Hyvösen kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipiteet -osiossa 26.6.2014.

Ajankohtaista

4.2.2025

Lainsäädäntö lisää luottamusta – myös tekoälyyn

Lue
4.2.2025

Tekoäly ja luova tuho

Lue
4.2.2025

Tekoäly voi kiihdyttää käännettä kohti kestävää taloutta

Lue
4.2.2025

Suomi tarvitsee laajan tekoälyohjelman – koulutus työajalla ja työnantajan kustantamana

Lue
3.2.2025

Mikä riittää – vai riittääkö mikään?

Lue
3.2.2025

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja: Esitykset opintotuen uudistamiseksi tärkeitä, mutta epämääräisiä 

Lue
29.1.2025

Asuntoja sinne, missä työtä tehdään

Lue
29.1.2025

Euroopalla on kilpailukykyongelma, joka ratkeaa panostamalla osaamiseen ja laatutyöpaikkoihin

Lue