Tasa-arvo edellyttää asenteiden ja rakenteiden muuttamista

Naisten ura- ja sitä kautta palkkakehitys on heikompaa kuin miehillä. Vaikka Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, ovat naiset yritysten johtopaikoilla naiset yhä selvässä vähemmistössä. Naisasiainliikkeessä tätä on ajoittain pidetty miehisen maailman suunniteltuna kuviona. Sitä vastoin pelkkiin tilastoihin nojaavat perustelevat usein naisten tekemän työmäärän olevan miesten vastaavaa pienempi.

Minusta ei ole suurtakaan väliä kumpi näkökulma on lopulta oikeassa, jos kumpikaan. Asia on joka tapauksessa pielessä ja siksi korjattava.

Urakehityksen vaikeudet johtuvat naisten kohdalla käytännössä kahdesta asiasta. Rakenteista ja asenteista. Kumpikaan näistä ei ole ratkaistavissa helposti, mutta muuttamalla rakenteita voidaan välillisesti vaikuttaa myös asenteisiin.

Esimerkki rakenteellisesta ongelmasta on edelleen naisille useimmiten kasaantuva vastuu lasten ja kodin hoidosta. Perheen ja työelämän yhteensovittaminen ei ole nykypäivänäkään tasapuolisen helppoa naisille ja miehille. Edelleen vanhemmuuden kustannukset kaatuvat suurimmalta osin naisten työnantajalle ja muodostavat näin tosiasiallisen haasteen nuorten naisten urakehitykselle.

Kotihoidontuen korvamerkitseminen molemmille vanhemmilla on hyvä askel rakenteellisen ongelman ratkaisemiseen. Vallitsevia asenteita se ei automaattisesti muuta, mutta tosiasiallisten mahdollisuuksien tasa-arvoistuessa myös asenteet perheen ja työelämän yhteensovittamisesta muuttuvat pitkällä aikavälillä varmasti.

Lasse Männistö, Kokoomuksen kansanedustaja

Ajankohtaista

2.4.2025

Tehyn valtuustoon valittiin konkareita ja uusia kasvoja

Lue
2.4.2025

Työn juhlaa? Tervetuloa vapun suureen työelämäkeskusteluun!

Lue
2.4.2025

Anni Marttinen Tehyn ekonomistiksi

Lue
1.4.2025

Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava

Lue
31.3.2025

Kiristynyt geopolitiikka vain kiihdytti vihreää siirtymää

Lue
28.3.2025

KthLiitto: Hallituksen uudet leikkauspäätökset järkyttävät

Lue
28.3.2025

Työnhakijan palveluprosessin ja työnvälityspalveluiden kehittäminen

Lue
28.3.2025

Meton lehdistötiedote: Metsäasiantuntijalla on oikeus turvalliseen työympäristöön

Lue