Neuvottelujärjestelmän kehittäminen kariutui työnantajien realismin puutteeseen

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n työvaliokunta totesi, että neuvotteluja sopimus- ja neuvottelujärjestelmän kehittämisestä ei ole tässä tilanteessa perusteltua jatkaa. STTK:n mielestä neuvottelut kariutuivat työnantajien realismin puutteeseen.
– Palkansaajat kävivät neuvotteluja tavoitteenaan neuvottelujärjestelmän aito kehittäminen. Tärkeintä olisi edistää paikallistasolla luottamusta palkansaajien ja työnantajien välillä. Vaikuttamalla työtaistelutoimien taustalla oleviin syihin jo etukäteen vähennetään työmarkkinahäiriöitä. Neuvottelujen loppusuoralla on käynyt täysin selväksi, että työnantaja tavoittelee vain työrauhavelvoitteen rikkomisesta määrättävien sakkojen roimaa korottamista. Työnantajien joustamattomuus johti siihen, että neuvotteluissa ei näillä näkymin voida edetä, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

STTK haluaa kehittää kolmikantaisesti työelämän pelisääntöjä ja työrauhajärjestelmää, jota muuttuva työelämä edellyttää.
– Tämä neuvottelukierros paljastaa työnantajien lukkiutuneet asenteet. Työnantajat hakevat ainoastaan nykyistä kovempia sanktioita tilanteissa, joissa työntekijät reagoivat työnantajien vääriin toimintatapoihin ja sopimusrikkomuksiin. Jos pelisääntökeskusteluissa halutaan edetä – ja mielestäni se on välttämätöntä – työnantajilla on nyt peiliin katsomisen paikka, Palola sanoo.

STTK muistuttaa, että Suomen työmarkkinat ovat melko rauhalliset ja työtaisteluja on vähän.
– Työrauha myydään siellä missä sopimukset tehdään. Laittomat työnseisaukset eivät ole kenenkään etu eivätkä tavoite, mutta ääritilanteissa niihin ajaudutaan. Ylilyöntejä pitäisi ehdottomasti välttää. STTK toivoo jatkossakin keskustelua työrauhaa rikkovien seikkojen syistä, ei vain seurauksista. Silloin neuvotteluissakin voidaan saada tuloksia aikaan, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue