STTK:n Antti Palola: Jäitä hattuun työajan pidentämiskeskustelussa

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toppuuttelee yhteiskuntasopimuksen ympärillä käytävää keskustelua työaikojen pidentämisestä.
– Niin kauan kuin muistan, on väitetty, että Suomea uhkaa työvoimapula. Sitä ei ole edes näköpiirissä, mutta sen sijaan meillä on jo nyt pula työstä ja työpaikoista eikä muutosta ole näkyvissä. Työajan pidentäminen merkitsisi palkkojen leikkaamista ja lisäisi välitöntä työttömyyttä.

STTK korostaa, että yhteiskuntasopimuksen on oltava tasapainoinen ja kohtuullinen ratkaisu, jossa myös työnantajien on kannettava oma osansa vastuusta.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa todetaan, että koko maailmassa enää neljänneksellä työssäkäyvistä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Mikään tulevaisuuden ennuste Suomessa tai maailmalla ei viittaa siihen, että työn määrä jatkossa lisääntyisi.
– Tulevaisuuden työ silppuuntuu erilaisiksi pätkiksi ja toimeentulo muodostuu monella ihmisellä useasta erilaisesta työpalasta. Automaatio, digitalisaatio ja robotit edistävät luovaa tuhoa, jossa työpaikkoja katoaa enemmän kuin uusia syntyy. Toistaiseksi voimassaoleva, kokoaikainen työ muodostuu yhä harvemman herkuksi. Tähän kuvaan ei sovi ajatus työaikojen pidentämisestä.

Työajan pidentämisen sijaan Palola ehdottaa työn jakamista nykyistä tasaisemmin. Myös olemassa olevia, monipuolisia työaikamalleja, työaikapankkia ja etätyömahdollisuutta on osattava hyödyntää paremmin.
– Palkansaajien on nykyistä enemmän voitava vaikuttaa omiin työaikoihinsa. Se edistää työhyvinvointia, tuottavuutta sekä työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Työ ei enää tapahdu automaattisesti tehtaassa tai toimistossa maanantaista perjantaihin kello 7 – 16 välisenä aikana. Maailma on auki vuorokauden ympäri ja työaikojen on sopeuduttava uuteen rytmiin. Työaikoja voidaan tasapainoisesti joustavoittaa jo nyt olemassa olevien sopimusten puitteissa.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

STTK: Työaikojen vertailu ei kerro työn tehokkuudesta tai tuottavuudesta

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue