STTK:n mielestä kestävyysvajeen hallinta on talouspolitiikassa tärkeämpi tavoite kuin lyhyen aikavälin velkaantumisen lopettaminen.
– Ytimessä on julkisen talouden vakauttaminen samanaikaisesti kasvua tukevien toimien kanssa. Jaksottamalla säästöt pidemmälle aikavälille ja vauhdittamalla rakenneuudistuksia talouskoneeseen saataisiin kipeästi kaivattua vauhtia. Hallituksen kilpailukykypaketin toteuttamistavan takia muiden keskeisten rakenneuudistusten tavoitteiden toteutuminen vaikeutuu, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi.
Koulutuksesta leikkaaminen on tulevaisuudelta varastamista.
Hallituksen ensi vuoden budjetissa STTK pitää myönteisenä työtulovähennyksen aikaistamista jo vuoden 2016 alkuun.
– Se lisää pieneltä osin kulutuskysyntää, työllisyyttä ja kasvua. Toisaalta kasvupanostukset jäävät säästöihin verrattuna vaatimattomiksi ja budjettiesityksen kokonaisvaikutus supistaa talouden kasvua, Sund toteaa.
Osaamisen rapautuminen syrjäyttää ihmisiä työmarkkinoilta
STTK katsoo, että koulutuksesta ja osaamisesta leikkaaminen on tulevaisuudelta varastamista. Osaamisen rapautuminen on myrkkyä, sillä se syrjäyttää ihmisiä työmarkkinoilta ja kasvattaa näin kestävyysvajetta. Rakennemuutoksessa kaivattaisiin lisää panostuksia työikäisen väestön mahdollisuuksiin uudistaa osaamistaan. Myös työttömien osaamisen päivittämiseen varattuja resursseja on lisättävä, jotta julkisen talouden alijäämän ja velan kasvua voitaisiin pitkällä aikavälillä hillitä.
STTK on tyytyväinen siihen, että paremmin toimeentulevat osallistuvat nykyistä isommalla osuudella talouden tasapainottamiseen. Tämä oikeudenmukaisuutta korostava ratkaisu on pieni, mutta tervetullut muutos hallituksen veropolitiikassa.
Huolestuttavaa sen sijaan on, että mittavista säästötoimista huolimatta ei velkaantumista saada kuriin. Näyttää siltä, että hallituksen säästötoimet kasvattavat julkisen talouden alijäämää.
Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Ralf Sund, puhelin 050 563 4841.
***
Osaaminen viitoittaa tulevaisuutemme