Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan vaihtoehtoisesta esityksestä hallituksen kilpailukykytavoitteisiin. Lisäksi palkansaajajärjestöt ovat esittäneet äärimaltillista pitkäaikaista palkkaratkaisua.
STTK:n hallitus käsitteli tänään työmarkkinoiden neuvottelutilannetta.
– Eteneminen on tahmeaa ja se johtuu ennen kaikkea työnantajien neuvotteluhaluttomuudesta. Myös viiden prosentin tavoite kilpailukyvyn parantamiseksi vaikuttaa tällä hetkellä epärealistiselta, puheenjohtaja Antti Palola tiivistää.
Työnantajia ei kiinnosta yhdistää pitkää palkkamalttia ja neuvotella hallituksen edellyttämien kilpailukykytoimenpiteiden vaihtoehdoista
Palolan mielestä on kummallista, että työnantajia ei kiinnosta yhdistää pitkää palkkamalttia ja neuvotella hallituksen edellyttämien kilpailukykytoimenpiteiden vaihtoehdoista.
– Yhdistelmä loisi Suomeen ja työmarkkinoille kaivattua vakautta ja ennustettavuutta. Kun yhteiskunnassa esimerkiksi työttömyyden kasvun ja hallitsemattoman maahanmuuton vuoksi on levotonta, työmarkkinoiden vakaita oloja pitäisi erityisesti vahvistaa.
STTK:n mielestä on hyvä, että hallitus antoi neuvotteluille lisäaikaa.
– On kuitenkin syytä epäillä, että työnantajat haluavat neuvottelujen ajavan jälleen karille. Sen jälkeen maan hallitus jatkaisi aiemman ilmoituksensa perusteella työehtojen heikennysten yksipuolista valmistelua. Näin hallitus toteuttaisi työnantajien pitkäaikaisia toiveita ilman, että työnantajien tarvitsee neuvotella saati tinkiä tavoitteistaan.
STTK ei edelleenkään hyväksy pakkolainsäädäntöä, jolla työehtoja ohi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluiden heikennettäisiin.
– Lähtökohtamme on, että työehdoista päätetään työmarkkinaosapuolien välillä, Antti Palola sanoo.
Työnantajien – erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton – vitkuttelu ei Palolan mielestä ennakoi hyvää lopputulosta.
– Jos neuvotteluissa ei edetä, arvioin, että edessä on äärettömän levoton työmarkkinakierros. Voi vain ihmetellä, miksi työrauha ja palkkamaltti eivät työnantajille kelpaa.
***
STTK:n hallitus: Työllisyys ja kilpailukyky eivät parane pelon ilmapiirissä ja nuoria kyykyttämällä