Suomalainen talouskeskustelu pyörii kilpailukyvyn ympärillä. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola painottaa laatuun perustuvan, pitkän aikavälin kasvuun liittyvän kilpailukyvyn merkitystä.
– Suomi tarvitsee molempia: sekä hyvää hinta- että pitkän aikavälin kasvuun pohjautuvaa kilpailukykyä. Kestävä kilpailuetu perustuu ennen kaikkea laatuun ja siihen, että teemme sitä, mitä muut eivät tee. Viime aikojen keskustelussa on laadun sijaan painottunut kilpailu työn hinnalla. Jos Suomen tavoite on pyrkiä ainoastaan hyvään hintakilpailukykyyn, Suomesta muodostuu pidemmällä aikavälillä matalan elintason halpatuotantomaa. Sitä tuskin haluamme.
STTK:n arvio on, että Suomen hintakilpailukyky keskeisiin kilpailijamaihin nähden paranee tehokkaimmin maltillisten palkkaratkaisujen avulla.
– Tällainen pitkäaikainen äärimaltillinen palkkaratkaisu on nyt tarjolla, jos työmarkkinaneuvotteluissa yhteisymmärrys löytyy, Palola korostaa.
Koulutusleikkaukset ovat tuhoisia kilpailukyvylle
Laadukas kilpailukyky on STTK:n mielestä monen tekijän summa.
– Esimerkiksi koulutusleikkaukset ovat tuhoisia kilpailukyvylle, sillä kun koulutuksesta leikataan, leikataan samalla ihmisten osaamisesta. Jos leikataan tutkimus- ja kehityspanostuksia, uudet innovaatiot ja sitä kautta tuottavuuden kasvu jäävät toteutumatta. Jos digitalisaation mahdollisuuksia ei osata nähdä ja hyödyntää, yritysten kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla heikkenee, Palola linjaa.
STTK on teettänyt tutkimuksen, jossa suomalaisilta yritysjohtajilta kysyttiin, miten maan hallituksen edellyttämä viiden prosentin kilpailukykyloikka lisäisi yritysten liikevaihtoa. Yritysjohtajat arvioivat, että merkittävää lisäystä liikevaihdossa ei tapahtuisi.
-Tämä viesti herättää ajatuksen siitä, ovatko hallituksen tavoitteleman kilpailukykyloikan elementit sitä, mitä yritykset loppujen lopuksi menestykseensä tarvitsevat.
Antti Palola puhui tänään STTK:n talouspoliittisessa seminaarissa, jossa aiheena oli Näin tehdään kilpailukykyä.
Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.
***
STTK: Suomen kilpailukyky parantunut merkittävästi