Naisten palkka ei ole luonnonlaki

Osallistuin viime viikolla feministisen TASAN!-verkoston järjestämään olohuonetenttiin, jossa pohdittiin eduskuntapuolueiden kansanedustajien kanssa suomalaisen tasa-arvon sekä palkkatasa-arvon tilaa ja tulevaisuutta. Keskustelua käytiin useista aiheista, mutta panelisteja ja yleisöä puhuttivat erityisesti lähestyvä naisten palkkapäivä sekä sukupuolittunut työ- ja perhe-elämä. Vaikka Suomi on ottanut vuosikymmenten aikana isoja harppauksia tasa-arvon saavuttamiseksi, on työsarkaa vielä toviksi. On koko yhteiskunnan kannalta ongelma, että naisten palkanmaksu loppuu lokakuuhun. Siis tänäkin vuonna.

Palkkatasa-arvo on politiikan kestoaiheita, mutta syystä tai toisesta siihen puuttuminen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Päätöksentekokyky ja rahat näyttävät loppuvan aina, kun kyse on naisvaltaisten alojen palkkakuoppaan puuttumisesta, työelämän sukupuolittuneiden rakenteiden korjaamisesta tai perhevapaiden tasa-arvoisemmasta jaosta. Naisten työelämätodellisuudessa ei ole itsestään selvää sekään, että kehitys kehittyisi. Nyt kaavailtu työelämän kilpailukykypaketti osuisi toteutuessaan kaikkein kipeimmin jo ennestään pienipalkkaisiin palvelu- ja hoivasektorin naisvaltaisiin työntekijöihin.

Naisten palkkakuoppa ei ole ongelma vain työelämässä vaan se on ongelma myös työelämän jälkeen. Pienemmästä palkasta, pirstoutuneesta työurasta ja pitkistä perhevapaista kertyy huonommin myös eläkettä. Naisten työeläke on keskimäärin 66 prosenttia miesten eläkkeestä ja naiset osuus kaikkein alimmissa eläketuloluokissa on huomattavasti suurempi kuin miesten. Naisten palkka on tie eläkeläisköyhyyteen.

Naisten palkkapäivä on yhteinen ongelma ja siihen on puututtava aktiivisin teoin, eikä vain passiivisin toivein. Tämä edellyttää muutoksia niin asenteissa kuin rakenteissa. Perhevapaajärjestelmän uudistaminen ja vapaiden jakaminen nykyistä tasaisemmin sukupuolten välillä olisi merkittävä tasa-arvoteko. Tämä on yksi keskeisimmistä tekijöistä palkkakuilun kaventamisessa. Myös naisvaltaisten alojen arvostusta ja palkkausta on parannettava. Sukupuolen ei pitäisi olla määrittävä tekijä eri aloille hakeutumisessa tai palkkauksessa. Lisäksi työelämän epäkohtiin kuten perusteettomiin työsuhteiden ketjuttamisiin, osa-aikatyöhön ja määräaikaisuuksiin on puututtava. Työelämää on kehitettävä sekä työnantajan että työntekijän näkökulmasta reilulla tavalla.

Naisten palkka ei ole mikään luonnonlaki vaan valinta. Onneksi me voimme yhdessä valita toisin.
Sanna Marin, kansanedustaja (sd.)


Naisten palkkapäivänä STTK ja yhteistyökumppanit järjestävät eri puolilla Suomea erilaisia tempauksia palkkatasa-arvo n puolesta. Esimerkiksi tavallisilla työpaikoilla järjestetään tasa-arvo -kahvitaukoja, joissa keskustellaan siitä, miten palkkatasa-arvon toteutumiseen voidaan konkreettisesti vaikuttaa työpaikoilla. Palkkatasa-arvo Euroopassa >>

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue