Palkkatasa-arvo: Tasa-arvo on ihmisoikeus ja perusoikeus

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Vaikka Suomea pidetään usein ”tasa-arvon mallimaana”, ovat naiset kärsineet suomalaisessa työelämässä jo vuosikymmeniä heikommasta työmarkkina-asemasta ja epätasa-arvoisesta palkkauksesta.

Naisten palkkapäivä
Naisten palkkapäivä vietettiin jakamalla palkkapäivämateriaalia ohikulkijoille.

Elämme taloudellisesti erittäin haastavaa aikaa ja tuntuukin siltä, että juuri nyt kukaan ei välitä tasa-arvon edistämisestä työelämässä. STTK kantaa tästä huolta. Haluamme pitää tasa-arvoasiat vahvasti esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa!

Kun joudumme tekemään vaikeita ratkaisuja Suomen taloudellisen tilanteen korjaamiseksi, tulee myös tasa-arvoasiat ottaa huomioon. Jo korjaustoimenpiteitä valmisteltaessa on arvioitava niiden mahdolliset sukupuolivaikutukset. STTK:n mielestä on epäoikeudenmukaista, että monet maan hallituksen suunnittelemista toimenpiteistä kohdistuvat erityisesti julkisen sektorin matalapalkkaisiin naisiin.

Tällä hetkellä valmistelussa on myös muun muassa laaja Sote-uudistus, jonka henkilöstövaikutusten voidaan arvioida kohdistuvan enemmän naisiin. Nämä sukupuolivaikutukset tulee arvioida jo valmisteluvaiheessa, jotta ne voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa.

Hallitus on parhaillaan tekemässä omaa tasa-arvo-ohjelmaansa ja kannatamme sitä lämpimästi.  Ohjelma tulisi saattaa valmiiksi ripeästi, jotta päästään käytännön toteuttamiseen. Erityisesti kiirehdimme kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman jatkamista: edellinen ohjelma päättyi jo maaliskuussa. Nyt olisi jo kiire saada uusi ohjelma käyntiin. Samapalkkaisuusohjelma on tärkeä väline edistää palkkatasa-arvoa kolmikantaisesti.

Palkkatasa-arvo

STTK aloitti Naisten palkkapäivän vieton vuonna 2011 tavoitteenaan havainnollistaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa ja nostaa palkkatasa-arvo julkiseen keskusteluun Suomessa. Seuranta osoittaa, että palkkaero on vuosien aikana kaventunut vain hitusen.

Ajankohtaista

4.2.2025

Lainsäädäntö lisää luottamusta – myös tekoälyyn

Lue
4.2.2025

Tekoäly ja luova tuho

Lue
4.2.2025

Tekoäly voi kiihdyttää käännettä kohti kestävää taloutta

Lue
4.2.2025

Suomi tarvitsee laajan tekoälyohjelman – koulutus työajalla ja työnantajan kustantamana

Lue
3.2.2025

Mikä riittää – vai riittääkö mikään?

Lue
3.2.2025

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja: Esitykset opintotuen uudistamiseksi tärkeitä, mutta epämääräisiä 

Lue
29.1.2025

Asuntoja sinne, missä työtä tehdään

Lue
29.1.2025

Euroopalla on kilpailukykyongelma, joka ratkeaa panostamalla osaamiseen ja laatutyöpaikkoihin

Lue