STTK: Paikallisen sopimisen edistäminen ensisijaisesti sopimusteitse hyvä lähtökohta

Paikallinen sopiminen

STTK:n johtaja Katarina Murto pitää hyvänä ratkaisuna sitä, että hallitus haluaa edistää paikallista sopimista kolmikantaisessa työryhmässä ja ensisijaisesti työehtosopimusten kautta.
– Työehtosopimukset ovat oikea tie paikallisen sopimisen edistämiseen. Tietyt lainsäädäntömuutokset voivat olla tarpeellisia, mutta STTK suhtautuu kielteisesti paikallisen sopimisen lisäämiseen lainsäädännöllä siten, että ohitetaan työ- ja virkaehtosopimukset. Epäselvyyttä tilanteeseen luo kuitenkin se, että työryhmän tehtävä on lainsäädännön valmistelu, vaikka ensisijaisesti pyritään etenemään sopimusteitse.

Murto pitää kolmikantaisen jatkovalmistelun aikataulua tiukkana.
– STTK toivoo, että kolmikantavalmistelu on aitoa ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksille annetaan oikea painoarvo. Paikallisessa sopimisessa on huomioitava se, että alakohtaiset lähtökohdat ja tarpeet poikkeavat paikallisen sopimisen määräysten osalta. Siksi on hyvä kolmikannassa lähteä etsimään keinoja muun muassa siihen, miten voidaan kehittää uusia, toimivampia menettelytapoja paikalliseen sopimiseen. Paikallisen sopimisen on myös toimittava molempiin suuntiin. Tällöin luodaan myönteisempi asenne sille, että paikallisesta sopimisesta voivat hyötyä sekä työntekijä että työnantaja.

Murto pitää tärkeänä, että paikallisen sopimisen pelisäännöt ovat jatkossa samat järjestäytyneille ja järjestäytymättömille työnantajille.
– Tällöin on tärkeää, että menettelytavat ovat vastaavat kuin järjestäytyneessä kentässä ja toisena sopijaosapuolena on pääsääntöisesti henkilöstön edustaja. Lisäksi liitoilla on oltava valvontaoikeus ja erimielisyyksissä seuraamukset ratkaistaan viime kädessä työtuomioistuimessa.

Paikallinen sopiminen ei voi ylipäänsä edistyä ilman luottamuksellisia ja avoimeen vuoropuheluun perustuvia toimintatapoja työpaikoilla.
– Hyvää vuorovaikutusta ja avointa tiedonkulkua edistetään esimerkiksi takaamalla henkilöstön edustus työpaikkojen hallintoelimissä. Julkisen sektorin osalta olisi myös tärkeä tarkastella sitä, miten luottamusta, riittävää tiedonkulkua ja jatkuvaa vuoropuhelua voitaisiin edistää.

Lisätietoja STTK:ssa: johtaja Katarina Murto, puhelin 050 568 9188.

***

Paikallinen sopiminen ei onnistu direktiolla

STTK: Yritykset vahvistaisivat oleellisesti henkilöstön edustajan asemaa paikallisen sopimisen edistämiseksi

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue