STTK haluaa yhteiskuntasopimuksen: Paikallisen sopimisen kehittäminen ja yhteiskuntasopimus kulkevat käsikädessä

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n hallitus on tyytyväinen Elinkeinoelämän keskusliiton ilmoitukseen, jonka mukaan se on edelleen valmis yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.
– Pakkolakeja ei halua kukaan, ja neuvottelemalla on mahdollista löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä kokonaisuus. Vaikka asiat ovat vaikeita, sopu on mahdollinen, jos kaikki tulevat hieman vastaan, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Tänään kokoontunut STTK:n hallitus totesi, että palkoista on mahdollista sopia yhteiskuntasopimuksen yhteydessä tai syksyn liittokierroksella.
– Mitään vaihtoehtoa ei kannattaisi sulkea tässä vaiheessa pois.

Paikallista sopimista edistettävä sopimusteitse

STTK arvioi, että pidemmällä tähtäimellä sopimustoiminta kehittyy kohti liittokohtaista ja paikallista sopimista.
– Lähdemme siitä, että paikallista sopimista edistetään sopimusteitse ja tietyin reunaehdoin. Viime kädessä sopiminen toimii – tai ei toimi – luottamuksen ja hyvän neuvotteluilmapiirin varassa. Sopiminen ei kehity, jos sitä yritetään tehdä lakeja muuttamalla. Työpaikkatason sopimiselle on myös aina oltava vahvat perusteet, Palola toteaa.

Tällä hetkellä paikallinen sopiminen ei toimi toivotulla tavalla. Sekä työnantajien että työntekijöiden neuvotteluosaamista on parannettava, henkilöstön edustajien tiedonsaantia työpaikan asioista lisättävä ja henkilöstön edustajien ajankäyttö luottamustehtäviin varmistettava.
– Tarvitaan lisää johtamis- ja esimieskoulutusta, neuvottelukoulutusta sekä työ- ja virkaehtosopimusten hallintaa, puheenjohtaja Antti Palola tiivistää.

STTK:n hallitus arvioikin, että paljon on työtä edessä, jotta paikallisesta sopimisesta muodostuu Suomessa tasavertaista ja molempiin suuntiin toimivaa.
– STTK:n henkilöstöedustaja-kyselyssä vastaajista kolmannes koki, että tieto työpaikalla kulkee huonosti tai erittäin huonosti. Kehittämistarpeita nähdään myös neuvotteluosaamisessa. Henkilöstön edustajat pitävät tärkeänä, että heille taataan kaikissa tilanteissa oikeus ammattiliiton asiantuntija-avun käyttöön, Palola sanoo.

Paikallinen sopiminen liittyy usein ongelmatilanteisiin kuten työpaikkojen taloudellisen tilanteen heikkenemiseen. Paikallisen sopimisen pitäisi ulottua myös hyviin aikoihin.
– Joustoa tarvitaan aina ja elämän eri tilanteissa.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

Paikallinen sopiminen ei onnistu direktiolla

STTK: Yt-lain uudistaminen edesauttaisi paikallisen sopimisen etenemistä käytännössä

Ajankohtaista

9.5.2025

Onko EU edelleen suomalaisen palkansaajan ystävä?

Lue
9.5.2025

Sosiaalialan järjestöihin syntyi vastuullinen sopimusratkaisu

Lue
8.5.2025

Pron edustajisto: Ilman liittoja ei ole työelämän tasa-arvoa

Lue
8.5.2025

Hallitusohjelman tilaajat verolle

Lue
6.5.2025

Jyty: Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuspaketti tuo hyvät korotukset ja takaa työrauhan lähes kolmeksi vuodeksi

Lue
6.5.2025

Tehy: Uusi virka- ja työehtosopimus hyväksytty Kunta- ja hyvinvointialalle – Keskimääräiset palkankorotukset vuosina 2025-2028 sote-sektorilla yli 14 prosenttia

Lue
6.5.2025

SuPer on hyväksynyt neuvottelutuloksen kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimuksiin – Palkkatasa-arvon edistämistä jatketaan hoitoalalla ja kasvatus- ja ohjausaloilla

Lue
1.5.2025

Antti Palolan vappupuhe

Lue