Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on erittäin huolissaan siitä, että naisten ja miesten välinen tasa-arvo tuntuu jäävän entistä enemmän muiden asioiden jalkoihin.
– Tuoreimpana esimerkkinä tästä on tänään 1. huhtikuuta voimaan tullut lakimuutos, jonka perusteella äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aikana kertyvää vuosilomaa on rajoitettu enintään kuuteen kuukauteen. Tämä muutos kohdistuu negatiivisella tavalla nimenomaan naisiin, STTK:n tasa-arvoasiantuntija Anja Lahermaa moittii.
Hallituksen toiminta näyttää aivan alusta alkaen jättäneen sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen sivuraiteelle.
– Hallitusohjelmassakaan ei ollut kirjausta siitä, että hallitus tulisi laatimaan erityisen tasa-arvo-ohjelmansa, joka on ollut edellisten hallitusten vakiintunut käytäntö parikymmentä vuotta. Sittemmin tätä tasa-arvo-ohjelmaa on kyllä lupailtu, mutta tällä hetkelläkään sitä ei ole laadittu. Tiedossa ei myöskään ole, milloin se olisi valmis.
Ehkä tärkein – ja törkein – työelämän tasa-arvo-ongelma on se, että samapalkkaisuustavoite ei toteudu naisten ja miesten välillä.
– Yksi keino puuttua asiaan on ollut vuodesta 2006 lähtien kolmikantainen samapalkkaisuusohjelma, joka päättyi maaliskuussa 2015. Tuolloin sovittiin, että ohjelmalle laadittaisiin pikaisesti jatkokausi. Nyt on kulunut jo yli vuosi eikä kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman jatkosta ole vieläkään saatu sovittua, Lahermaa hämmästelee.
Tasa-arvo on jokaiselle kuuluva perusoikeus ja ihmisoikeus. Sen toteutuminen vaatii pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja sitkeää toimintaa.
– STTK toivoo, että hallitus ottaisi tasa-arvon edistämisen tosissaan. Sen pitäisi näkyä kaikissa hallituksen toimissa.
Lisätietoja STTK:ssa: lakimies Anja Lahermaa, puhelin 040 828 6845