STTK: Kasvutoimia tarvittaisiin lisää

Talouspolitiikka

Kilpailukykysopimuksen tarkoituksena on vakauttaa työmarkkinat ja tuoda kansantalouteen vakautta ja ennustettavuutta. Se ei yksi riitä käynnistämään kasvua. STTK:n mielestä hallituksen kehitysriihen tulokset jäävätkin hieman laihoiksi ajatellen kasvusysäyksen aikaansaamista.

– Vakasta puuttuu nyt kansi. Kilpailukykysopimuksen myönteiset kansantaloudelliset vaikutukset voitaisiin varmistaa panostamalla samalla julkisiin investointeihin, joilla tässä taloudellisessa tilanteessa olisi erityisen tehokas. Kehysriihen infrapaketti – erityisesti raidejokerin ja Tampereen raitiotien vauhdittaminen – ovat tervetulleita, mutta kasvupaketti on kuitenkin kokonaisuutena vaatimaton, korostaa STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Muilta osin kehysriihen tuloksia STTK tervehtii pääosin tyydytyksellä.

– Hallituksen lupaus ehdollisen leikkauslistan poistamisesta on lunastettu. Tilalla tosin on 400 miljoonan verran uusia leikkauksia, jotka olisi voinut jättää tekemättä tässä yhteydessä ja lykätä päätöksiä syksyn budjettiriiheen, jolloin talouspolitiikan muista reunaehdoista olisi ollut parempi tieto, Sund sanoo.

Lykkäys ei olisi vaarantanut hallituksen valitseman talouspolitiikan linjan uskottavuutta.

– Hallitus olisi voinut myös tukea ostovoiman kehitystä suunnitelmissa olleella verokevennyksellä. Palkansaajien tuloveronalennukset tukisivat tässä yhteydessä ostovoimaa ja kasvua. Tieto veroporkkanasta tukisi myös kilpailukykysopimuksen syntymistä., Sund muistuttaa.

Selkeät päätökset harmaan talouden ja verojen välttelyn ehkäisemiseksi jäivät toteutumattomien toiveiden listalle. STTK toivoo, että niitä valmistellaan syksyn budjettiriiheen.

Lisätietoja:
STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, 050 563 4841

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue