STTK: Aktiivinen työllisyyspolitiikka ja itsensätyöllistäjien aseman parannus hyvä asia

Hallituksen julkaisemien yrittäjyys- ja työllisyyspakettien anti on monelta osin myönteinen. STTK pitää työttömyysturvan käyttöä aktiiviseen työvoimapolitiikkaan tervetulleena muutoksena. Näin saadaan luotua parin vuoden aikana yli 10 000 työpaikkaa, mikä vastaa lähes 0,5 % työllisyysasteesta.

Työttömyysturvan kehittäminen erilaiset työnteon muodot paremmin huomioivaksi on lähtökohtaisesti kannatettavaa. STTK pitää hyvänä, että hallitus aloittaa valmistelun itsensätyöllistäjien työttömyysturvan kehittämiseksi. Jatkossa ihmiset työskentelevät entistä useammin sekä työntekijöinä ja yrittäjinä. Sosiaaliturvan ja verotuksen on tunnistettava näitä muutostilanteita nykyistä paremmin, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sanoo.

Itsensätyöllistäjät, sosiaaliturva
Itsensätyöllistäjät, sosiaaliturva

Monien esitysten yksityiskohdat ovat kuitenkin monin paikoin vielä hämärän peitossa ja edellyttävät jatkovalmistelua. STTK pitää tärkeänä, että työttömyysturvaa ja työvoimapolitiikkaa koskevat uudistukset valmistellaan kolmikantaisesti.

– Hallitus on päättänyt lisätä työvoiman alueellista liikkuvuutta ja työn vastaanottamisvelvollisuutta vahvistetaan. Työttömiltä edellytetään myös entistä tiukempaa velvollisuutta osallistua kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin. Samaan aikaan kuitenkin palveluihin käytettäviä määrärahoja leikataan. Riskinä on, että palvelujen hiipuessa velvollisuudesta muodostuu kannustamisen irvikuva. Nykyäänkin on työttömillä velvollisuus ottaa vastaan tarjottua työtä. Epäselväksi jää millä keinoin tätä velvollisuutta lisätään vähentyvien resurssien oloissa, Sund toteaa.

Kokeilujen käynnistäminen erilaisten työvoimapolitiikan palvelujen osalta on tärkeää, jotta edelleen kehittäminen nojaisi tutkittuun ja koettuun tietoon. Kokeiluihin liittyy tarve tukea itsehallinnollisia alueita. Tähän ajatukseen liittyy arvaamattomia riskejä. Työvoimapolitiikan toimeenpanon hajauttaminen alueilla tekee palveluista erilaatuisia. Samalla se voi vähentää työvoiman alueellista liikkuvuutta. Valmistelun yhteydessä on varmistettava riittävä työvoimapolitiikan kansallinen ohjaus tämän välttämiseksi.

Lisätietoja: STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, puh: 050 563 4841

STTK:n Itsensätyöllistäjät -opas

Ajankohtaista

22.4.2025

Miten taloutta voidaan tasapainottaa kehysriihessä ilman sote-leikkauksia? Tehyn ekonomisti Anni Marttisella on vaihtoehtoja verokertymän kasvattamiseen

Lue
16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue
14.4.2025

Kasvun eväät – näkemyksiä elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Lue
14.4.2025

Kansa nousi hallituksen linjaa vastaan ja äänesti vanhusten, lasten ja vammaisten puolesta

Lue