STTK: Luottamusmiesjärjestelmän ohittaminen tyrehdyttäisi paikallisen sopimisen

Paikallinen sopiminen

Kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksen mukaan paikallisen sopimisen osalta järjestäytymättömät yritykset saatettaisiin samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa.

– Tämä merkitsisi merkittävää parannusta järjestäytymättömille yrityksille. He saisivat samat oikeudet, vaikka eivät ole työehtosopimuksia neuvotelleet. Seuraamukset eivät kuitenkaan kaikilta osin koskisi järjestäytymättömiä, sillä hyvityssakot ja valvontavelvollisuus eivät koskisi heitä. Toisin sanoen velvollisuudet eivät olisi edes samat kuin järjestäytyneille yrityksille. Osapuolten ja menettelytapojen on kuitenkin oltava samat, sillä muutoin järjestäytymättömät yritykset saisivat perusteetonta etua järjestäytyneisiin yrityksiin nähden, STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa.

Työehtosopimuksissa on mahdollistettu toisin sopiminen pääsääntöisesti luottamusmiehelle, mutta myös työntekijöille tai henkilöstöryhmälle. Julkisuudessa on myös esitetty luottamusmiehen korvaamista henkilöstön muulla edustajalla paikallisen sopimisen yhteydessä.

Luottamusmies on työehtosopimuksen ja työlainsäädännön osaava neuvottelukumppani

–  On aivan eri asia, onko neuvotteluosapuolena osaava ja asioihin perehtynyt luottamusmies kuin mahdollisesti jopa työnantajan valintaan vaikuttama henkilö, jolla ei välttämättä ole mitään neuvottelu- tai työehtosopimusosaamista eikä asiantuntija-apua käytössään. Paikallisessa sopimisessa on kuitenkin kyse siitä, että työpaikalla voidaan sopia työehtosopimuksesta toisin, Murto painottaa.

– Luottamusmies on työehtosopimuksen ja työlainsäädännön perusteet osaava, työnantajalle tasaveroisempi neuvottelukumppani, koska hän voi saada asiantuntija-apua omasta liitostaan. Luottamusmiehelle on varattu aikaa tehtävänsä hoitamiseen, hän voi osallistua koulutuksiin sekä saada tietoja. Luottamusmies on myös perehtynyt työpaikkansa toimintaan ja yleensä kokenut neuvottelemaan työnantajan edustajan kanssa. Luottamusmies on myös toimiva kontakti henkilöstöön päin, Murto jatkaa.

Jos luottamusmiesjärjestelmää ei haluta tunnustaa tai se halutaan ohittaa, on täysin selvää, että paikallinen sopiminen tyrehtyy.

– Liian suuria harppauksia paikallisen sopimisen edistämiseen ei kannata ahnehtia kerralla, vaan pyrkiä kehittämään järjestelmää oikeudenmukaisesti sekä niin, että luottamusta, neuvottelukulttuuria ja toimivaa sopimista työpaikoilla voidaan aidosti edistää, Murto muistuttaa.

Lisätietoja:

STTK:n johtaja Katarina Murto, puh: 050 568 9188

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue