STTK haluaa aikalisän soten valinnanvapauden päätöksenteolle

Sote-uudistus astui askeleen eteenpäin, kun valinnanvapauden loppuraportti valmistui tänään. Selvityshenkilöt ehdottavat asiakkaiden valittavaksi väestövastuista sote-keskusta, jonka peruspalvelut rahoitettaisiin kiinteällä asiakaskohtaisella korvauksella.

STTK korostaa, että sote on valtava uudistuspaketti, jossa on edelleen kymmeniä olennaisia kysymyksiä vastausta vailla.
– Valinnanvapauden mallia ei tule lyödä lukkoon pussi päässä ennen kuin toisessa työryhmässä tekeillä oleva vaikutusarviointi syksyllä valmistuu. Myös palvelulupaus kustannusarvioineen on määriteltävä ennen lopullista päätöksentekoa. Henkilöstön asema ja hyvinvointi tulee turvata muutoksien keskellä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi toteaa.

STTK kannattaa sote-uudistuksessa hallitusohjelman mukaista kolmiportaista etenemistapaa, jossa valinnanvapauden toimeenpano linjattiin vasta viimeiselle portaalle.
– Nyt riski on liian kova vauhti, kun useita megaluokan muutoksia yritetään toteuttaa kertarysäyksellä. Epäonnistuminen tarkoittaisi sote-palvelujen ajautumista kalliiseen kaaokseen. Palvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus heikentyisivät, Työläjärvi arvioi.

Siirtymävaiheessa nykyisistä sairausvakuutuksen korvauksista ei saa luopua ennen kuin uuden järjestelmän toimivuus on testattu.
– Kaikille asukkaille kohdentuva sairausvakuutus on tasa-arvoisempi kuin hallitsematon yksityisten sairaskuluvakuutuksien kasvu.

STTK on tyytyväinen siihen, että selvityshenkilöt ovat tunnistaneet työterveyshuollon vahvuudet eivätkä esitä muutoksia työterveyshuollon nykymalliin.
– Työnantajien ja palkansaajien rahoittamat työterveyshuollon palvelut turvaavat työkykyä, pitempiä työuria ja samalla Suomen kilpailukykyä.

Lisätietoja STTK:ssa: Riitta Työläjärvi, puhelin 040 827 2988.

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue