Tänään kokoontunut STTK:n hallitus pitää maan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä työttömyyden taklaamista. Muuten hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen ja etujen säilyttäminen sekä velkaantumisen taittaminen ovat mahdottomia.
Erityinen huolenaihe on pitkäaikaistyöttömyys, jota on torjuttava kaikin keinoin.
– Hallitus on jo antanut työttömille riittävästi keppiä ja nyt on porkkanoiden vuoro. Budjettiriihessä on helpotettava työttömän mahdollisuuksia opiskella työttömyysturvan aikana ja aikuisten oppisopimuspaikkoja on lisättävä. Työn perässä liikkumista voidaan helpottaa työmatkakulujen verovähennysoikeutta parantamalla. Ikääntyneen ja vailla todellisia työllistymismahdollisuuksia olevan pitkäaikaistyöttömän eläkkeelle siirtymistä on helpotettava määräaikaisella järjestelyllä 1990-luvun mallin mukaan, puheenjohtaja Antti Palola listaa keinoja työllistymisen esteiden helpottamiseksi.
STTK:n mielestä lisäpanostukset infraan parantaisivat työllisyyttä ja vilkastuttaisivat talouden pyöriä. Yritysten työllistämismahdollisuuksia kohennetaan esimerkiksi alentamalla määräaikaisesti ensimmäisen työntekijän sivukuluja.
– Koulutuksen lisäleikkauksista on luovuttava, sillä ne söisivät Suomen tulevaisuutta, Palola vaatii.
STTK toivoo, että jo nyt kattava kilpailukykysopimus voisi vielä laajentua.
– Neuvotteluja on edelleen käynnissä eri aloilla. Kannustamme neuvottelijoita maaliin pääsemiseen, sillä tällöin hallituksen lupaama laajempi veroale toteutuisi. Kilpailukykysopimuksen mukaiset veroalennukset olisi kohdistettava pieni- ja keskituloisille palkansaajille.
Palola povaa tulevasta työmarkkinasyksystä vilkasta.
– Kilpailukykysopimuksen mukaisten neuvotteluiden lisäksi isoja kokonaisuuksia ovat esimerkiksi työaika- ja vuosilomalain kokonaisuudistus sekä sote- ja aluehallintouudistus. Suomen mallia valmistellaan toimialaliittojen kesken.
STTK budjettitavoitteet TAE2017