STTK:n hallitus: Työpaikkoja ei synny työttömän turvaa heikentämällä

Kolmikantainen työryhmä valmistelee syyskuun aikana esityksiä työllisyyden parantamiseksi. STTK:n hallitus korostaa, että työllisyys ei parane työttömyysturvaa edelleen heikentämällä. – STTK ei hyväksy toimenpiteitä, joilla työttömyysturvaa leikataan. Järjestelmään on jo tehty heikennyksiä, jotka eivät vielä ole edes voimassa ja joiden vaikutuksia voi toistaiseksi vain arvailla. Työllisyyden edistämiseksi tarvitaan muita keinoja, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK:n mielestä työttömien omaa vastuuta työllistymisestä on tarpeen vahvistaa, mutta ei syyllistämällä ja kyykyttämällä tai luomalla lisää taloudellisia sanktioita. – Työtöntä aktivoivat esimerkiksi kouluttautumismahdollisuudet ja työnhakuun liittyvän tarpeettoman byrokratian purkaminen. Työpaikat ja työttömät on saatava kohtaamaan ja siihen tarvitaan esimerkiksi verokannusteita, Palola linjaa.

Eri puolilla asuvat työttömät eivät ole yhdenvertaisessa asemassa. – Alueellinen vaihtelu on suurta. Toisaalla on paljon työttömiä, mutta ei avoimia työpaikkoja. Toisaalla on työpaikkoja, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudun korkeat asumis- ja muut elinkustannukset estävät tosiasiallisesti työn perässä muuttamisen. Hallituksen työllisyystavoite (72 %) pakenee, jos ainoa lääke työttömyyden hillitsemiseen on työttömien rankaiseminen.

STTK on tyytyväinen siihen, että työllisyyspakettia rakennetaan kolmikantaisesti. – Se ei silti voi tarkoittaa sitä, että työntekijäjärjestöt taipuvat mihin tahansa. Tämän hallituksen aikana on jo tehty riittävästi heikennyksiä työttömien turvaan. Työllisyyspakettia ei voida siltä pohjalta rakentaa, Antti Palola tiivistää.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue