STTK tutki: Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen edistyisi taloudellisella kannusteella

Lisätietoja:

Seppo Nevalainen

ekonomisti

Profiili

Perhevapaat jakautuisivat tasaisemmin naisten ja miesten kesken, jos siitä palkittaisiin esimerkiksi korkeammalla päivärahalla tai verohyödyllä.

Tätä mieltä on 69 prosenttia lapsitaloudessa asuvista, jotka vastasivat STTK:n Taloustutkimus Oy:llä teettämään kyselyyn. Syyskuussa puhelinhaastatteluna toteutettuun kyselyyn osallistui 776 iältään 15-79-vuotiasta suomalaista Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Perhevapaiden tasaisen jakautumisen edistämiseksi molemmille vanhemmille yhtä suuria kiintiöitä piti parhaana vaihtoehtona lapsitalouksista 19 prosenttia vastaajista.
Selkeä enemmistö (85 %) uskoo, että naisten työmarkkina-asema parantuisi, jos perhevapaat jakautuisivat nykyistä tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Naiset luottavat miehiä enemmän työmarkkina-aseman paranemiseen perhevapaita jakamalla.

Reilu puolet aikuisväestöstä (55 %) pitää kahta vuotta sopivana vanhempainvapaakauden kestona. 25-49-vuotiaiden vastaajien joukossa toivotaan  muita useammin vanhempainvapaakauden keston pidentyvän viiteen vuoteen.

Yli puolet naisista (58 %) uskoo, että mahdollisuus käyttää perhevapaita nykyistä pidemmällä aikavälillä vaikuttaisi enemmän työn ja perheen yhteensovittamiseen kuin isien halukkuuteen käyttää enemmän perhevapaita. Miehistä 44 prosenttia uskoo sen lisäävän isien perhevapaiden käyttöä. Suomessa vanhempainvapaat on pidettävä siihen mennessä kunnes lapsi täyttää 2 vuotta. Ruotsissa vastaava aika pidennettiin pari vuotta sitten 8 vuodesta 12 vuoteen.

STTK kiirehtii perhevapaajärjestelmän uudistamista

STTK pitää nykyisen perhevapaajärjestelmän uudistamista välttämättömänä ja kiirehtii sen valmistelun aloittamista.

vaihtoehtoinen teksti: Perhevapaauudistus, Palkkatasa-arvo, Anja Lahermaa
Perhevapaauudistus, Palkkatasa-arvo, Anja Lahermaa

– Tällä hetkellä perhevapaiden suurin ongelma on, että äidit käyttävät niistä valtaosan. Tasaisempi jakautuminen vanhempien kesken edistäisi naisten työmarkkina-asemaa, uralla etenemistä, palkkatasa-arvoa sekä työn ja perheen parempaa tasapainottamista. Se myös vahvistaisi isä-lapsi –suhdetta, lasten ja perheiden hyvinvointia sekä vanhemmuudesta aiheutuvien kustannusten tasaisempaa jakautumista nais- ja miesvaltaisten alojen kesken, tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa arvioi.

STTK haluaa lainsäädäntöä, joka ohjaa siihen, että isien käyttämä osuus perhevapaista kasvaisi nopeammin. Isille osoitettua osuutta tulisi kasvattaa asteittain ja aluksi osuus tulisi nostaa nykyisestä yhdeksästä viikosta kahteentoista.
– Työpaikoilla tarvitaan myös asennemuutosta, sillä noin 20 prosenttia isistä ei käytä perhevapaita lainkaan, Anja Lahermaa toteaa.

Perhevapaa-kyselyn tulokset

STTK:n teesit perhevapaajärjestelmän kehittämiseksi

STTK: Perhevapaauudistus valmisteltava huolella

Ajankohtaista

16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue