Työn murrokseen liittyvä keskustelu on ideologioiden taistelua

Ajatuspaja Libera on julkaissut raportin Toimivat työmarkkinat, jossa nuoren polven poliittiset vaikuttajat pohtivat työmarkkinoiden ja työmarkkinajärjestelmän kehitysnäkymiä sekä uudistamistarpeita. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola osallistui tänään julkistamisen yhteydessä järjestettyyn keskusteluun.

Keskustelussa tulevaisuuden työmarkkinoista huomioitava laajemmin eri näkökulmia

STTK:n mielestä keskustelua tulevaisuuden työmarkkinoista tarvitaan, mutta sitä ei nyt käydä riittävän laajasti ja eri näkökulmia huomioiden.
– Keskustelusta on tullut ideologioiden taistelu. Toisessa päässä ovat vapaata markkinataloutta korostavat tahot, jotka väittävät, että nykyinen työmarkkinamalli on tullut tiensä päähän. Toisessa päässä ovat he, joiden mielestä mitään ei tarvitse muuttaa, vaikka työmarkkinoiden toimintaympäristön muutokset kiihtyvät, Palola kiteyttää.

STTK:n lähtökohta on, että työelämä- ja työmarkkinauudistuksia tarvitaan, mutta niitä on tehtävä pitkäjänteisesti eikä kertarysäyksellä

STTK:n lähtökohta on, että työelämä- ja työmarkkinauudistuksia tarvitaan, mutta niitä on tehtävä pitkäjänteisesti eikä kertarysäyksellä.
– Työmarkkinoiden muutoksia usein liioitellaan, mistä esimerkkinä ovat väitteet erilaisen silppu- ja osa-aikatyön jatkuvasta lisääntymisestä. Tosiasia tilastojen perusteella on se, että osa- ja määräaikaisten työsuhteiden kasvu on viime vuodet ollut hyvin maltillista. Myös tulevaisuudessa työtä tehdään edelleen vakituisissa työsuhteissa ja kokoaikatyössä. Siksi työaikalain lähtökohta on jatkossakin oltava työntekijän työaikasuojelu, Palola toteaa.

Hän korostaa, että pätkä- ja silpputyöhön liittyvät haasteet ja ongelmat on silti työmarkkinoilla otettava vakavasti.
– Kaikilla työntekijöillä työsuhteen ehtojen on oltava säälliset riippumatta siitä, mikä työsuhteen muoto on.

Työn murros

Väitteille siitä, että nykyinen työmarkkinajärjestelmä olisi tullut tiensä päähän, ei löydy todellisia perusteita yleensä eikä Liberankaan raportista.
– Muutoksia perustellaan usein mielikuvilla, niitä helposti yliarvioidaan lyhyellä tähtäimellä ja aliarvioidaan pitkällä. Suomi on elänyt jo vuosia heikon talouden ja kasvavan työttömyyden oloissa. Syyt eivät kuitenkaan ole työmarkkinajärjestelmässä vaan ne ovat heijastuma globaalin talouden ongelmista. Ilman suomalaista työmarkkinoiden sopimisen kulttuuria voisimme olla jopa nykyistä syvemmissä taloudellisissa ja yhteiskunnallisissa ongelmissa. Erityisesti viime vuosien työmarkkinaratkaisut ovat olleet maltillisia ja niillä sekä eläkeuudistuksella on tuettu Suomen taloutta ja kilpailukykyä, Palola korostaa.

Työn murros on totta. Siksi työmarkkinoiden, sääntelyn ja sopimusjärjestelmänkin on kehityttävä.
– Sosiaaliturvajärjestelmää ja erityisesti työttömyysturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä vastaamaan työn teon muutoksia. Paikallinen sopiminen lisääntyy ja se on myönteistä, jos työpaikoilla vallitsevat luottamukselliset suhteet. Työnantajat ovat tässä avainasemassa, heidän on valittava joko sopiminen tai sotiminen. Paikallinen sopiminen jää pelkäksi hokemiseksi, jos työnantajat eivät kunnioita luottamusmiesjärjestelmää ja huolehdi sen kautta esimerkiksi henkilöstön riittävästä tiedonsaannista, luottamusmiehen ajankäytöstä ja hyvästä ilmapiiristä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Ajankohtaista

21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue
19.11.2024

Tehy siirtää ensihoitopalvelualan lakkoa turvatakseen yhteiskunnan toiminnan ja potilasturvallisuuden lumikaaoksessa – vaatii työnantajalta vastavuoroisesti vastuullisuutta työntekijöitä kohtaan

Lue