Työn murrokseen liittyvä keskustelu on ideologioiden taistelua

Ajatuspaja Libera on julkaissut raportin Toimivat työmarkkinat, jossa nuoren polven poliittiset vaikuttajat pohtivat työmarkkinoiden ja työmarkkinajärjestelmän kehitysnäkymiä sekä uudistamistarpeita. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola osallistui tänään julkistamisen yhteydessä järjestettyyn keskusteluun.

Keskustelussa tulevaisuuden työmarkkinoista huomioitava laajemmin eri näkökulmia

STTK:n mielestä keskustelua tulevaisuuden työmarkkinoista tarvitaan, mutta sitä ei nyt käydä riittävän laajasti ja eri näkökulmia huomioiden.
– Keskustelusta on tullut ideologioiden taistelu. Toisessa päässä ovat vapaata markkinataloutta korostavat tahot, jotka väittävät, että nykyinen työmarkkinamalli on tullut tiensä päähän. Toisessa päässä ovat he, joiden mielestä mitään ei tarvitse muuttaa, vaikka työmarkkinoiden toimintaympäristön muutokset kiihtyvät, Palola kiteyttää.

STTK:n lähtökohta on, että työelämä- ja työmarkkinauudistuksia tarvitaan, mutta niitä on tehtävä pitkäjänteisesti eikä kertarysäyksellä

STTK:n lähtökohta on, että työelämä- ja työmarkkinauudistuksia tarvitaan, mutta niitä on tehtävä pitkäjänteisesti eikä kertarysäyksellä.
– Työmarkkinoiden muutoksia usein liioitellaan, mistä esimerkkinä ovat väitteet erilaisen silppu- ja osa-aikatyön jatkuvasta lisääntymisestä. Tosiasia tilastojen perusteella on se, että osa- ja määräaikaisten työsuhteiden kasvu on viime vuodet ollut hyvin maltillista. Myös tulevaisuudessa työtä tehdään edelleen vakituisissa työsuhteissa ja kokoaikatyössä. Siksi työaikalain lähtökohta on jatkossakin oltava työntekijän työaikasuojelu, Palola toteaa.

Hän korostaa, että pätkä- ja silpputyöhön liittyvät haasteet ja ongelmat on silti työmarkkinoilla otettava vakavasti.
– Kaikilla työntekijöillä työsuhteen ehtojen on oltava säälliset riippumatta siitä, mikä työsuhteen muoto on.

Työn murros

Väitteille siitä, että nykyinen työmarkkinajärjestelmä olisi tullut tiensä päähän, ei löydy todellisia perusteita yleensä eikä Liberankaan raportista.
– Muutoksia perustellaan usein mielikuvilla, niitä helposti yliarvioidaan lyhyellä tähtäimellä ja aliarvioidaan pitkällä. Suomi on elänyt jo vuosia heikon talouden ja kasvavan työttömyyden oloissa. Syyt eivät kuitenkaan ole työmarkkinajärjestelmässä vaan ne ovat heijastuma globaalin talouden ongelmista. Ilman suomalaista työmarkkinoiden sopimisen kulttuuria voisimme olla jopa nykyistä syvemmissä taloudellisissa ja yhteiskunnallisissa ongelmissa. Erityisesti viime vuosien työmarkkinaratkaisut ovat olleet maltillisia ja niillä sekä eläkeuudistuksella on tuettu Suomen taloutta ja kilpailukykyä, Palola korostaa.

Työn murros on totta. Siksi työmarkkinoiden, sääntelyn ja sopimusjärjestelmänkin on kehityttävä.
– Sosiaaliturvajärjestelmää ja erityisesti työttömyysturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä vastaamaan työn teon muutoksia. Paikallinen sopiminen lisääntyy ja se on myönteistä, jos työpaikoilla vallitsevat luottamukselliset suhteet. Työnantajat ovat tässä avainasemassa, heidän on valittava joko sopiminen tai sotiminen. Paikallinen sopiminen jää pelkäksi hokemiseksi, jos työnantajat eivät kunnioita luottamusmiesjärjestelmää ja huolehdi sen kautta esimerkiksi henkilöstön riittävästä tiedonsaannista, luottamusmiehen ajankäytöstä ja hyvästä ilmapiiristä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue