Valtioneuvosto julkisti eilen luonnoksen valinnanvapauslainsäädännöksi. STTK:n johtaja Katarina Murto nostaa tärkeimmäksi kysymyksesi henkilöstön aseman turvaamisen muutoksessa. Valtava muutos edellyttää erittäin osaavaa johtamista sekä henkilöstön osallistamista ja hyvää tiedonsaantia tulevista muutoksista.
– Jatkossakin on turvattava osaava ja motivoitunut henkilöstö sekä kohtuulliset työ- ja palvelussuhteen ehdot sekä työsuhdeturva. Pitkään kestävän muutosprosessin aikana on panostettava erityisesti henkilöstön jaksamiseen, Murto muistuttaa.
– Lukuisia yksityiskohtia on vielä auki. Suurimpien henkilöstöryhmien edustajien on päästävä aktiivisesti mukaan kaikkeen maakunnissa tehtävään valmistelutyöhön.
Palveluiden saatavuuden ja laadun yhdenvertaisuuden toteutuminen koko Suomessa on vielä hyvin epävarmaa.
– Kustannustehokkuuden näkökulmasta integraation toteutuminen tulee olemaan myös haastavaa palveluntuottajien ollessa jatkuvan kilpailun tilanteessa, Murto toteaa.
Tässä vaiheessa valmistelua on rahoitusmalli ja kustannussäästöjen toteutuminen vielä hämärän peitossa. On tärkeää, että asiakasmaksut pysyvät kohtuullisella tasolla.
Murto suhtautuu myönteisesti niihin linjauksiin, jotka lisäävät asiakkaan valinnanvapautta. On kuitenkin huomioitava, että heikoimmassa asemassa oleville ja moniongelmaisille valintojen tekeminen monimutkaisen ja monitoimijaisen järjestelmän sisällä voi olla vaikeaa.
***
Valinnanvapausmalli vaatii selkeitä laatukriteereitä, yhteiskuntavastuuta ja etiikkaa