Nykyinen työeläkeindeksi perusteltu – nuorten maksurasitusta ei pidä kasvattaa

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Palkansaajakeskusjärjestöt eivät kannata kansalaisaloitetta työeläkeindeksin muuttamisesta. Nyt käytössä oleva indeksi varmistaa osaltaan eläkejärjestelmän kestävyyden ja turvaa nuorten eläkkeet, järjestöt korostavat.

Työeläkejärjestelmä on osittain rahastoiva ja valtaosa eläkemenoista katetaan työnantajilta ja työntekijöiltä perittävillä maksuilla.

– Eläkkeiden rahastoinnilla varaudutaan ikärakenteen muutokseen ja siihen, että myös pieneneville nuoremmille ikäluokille pystytään aikanaan maksamaan kohtuullinen eläke, SAK, Akava ja STTK sanovat yhteisessä lausunnossaan.

– Toteutuessaan kansalaisaloite horjuttaisi vakavasti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta, kun eläkerahastoja käytettäisiin suunniteltua enemmän nykyisten eläkeläisten ja lähellä eläkeikää olevien hyväksi, järjestöt painottavat.

Tuoreiden laskelmien mukaan eläkejärjestelmän maksutulo jää lähivuosina odotettua pienemmäksi heikon työllisyys- ja ansiokehityksen vuoksi.

– Työeläkejärjestelmän rahoitukseen kohdistuu jo nyt lisäpaineita. Kansalaisaloitteen esittämä indeksimuutos johtaisi työeläkerahastojen loppumiseen 2060-luvulla tai työeläkemaksun nostamiseen noin kuudella prosenttiyksiköllä, järjestöt huomauttavat.

Indeksimuutos ei tepsi eläkeläisköyhyyteen

Työeläkeindeksin muuttamista perustellaan kansalaisaloitteessa pienituloisten eläkeläisten aseman parantamisella. Palkansaajajärjestöt muistuttavat lausunnossaan, että kansalaisaloite ei koske takuu- ja kansaneläkettä eikä indeksin muuttaminen ole tehokas keino torjua eläkeläisten köyhyyttä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n lausunto työeläkeindeksin muuttamisesta

***

Lisää aiheesta:

Tervetuloa työelämään >> Eläke

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue