Palkansaajakeskusjärjestöt ovat pettyneitä opetus- ja kulttuuriministeriön kolmikantatyöryhmään, jossa ei löydetty keinoja helpottaa työttömien kouluttautumista tai sivutoimista opiskelua.
SAK, Akava ja STTK olivat valmiita selvittämään muun muassa opiskelun kestoon ja työn vastaanottamiseen liittyviä vaihtoehtoja. Työryhmän työ päättyi viime viikolla.
– Työnantajajärjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen Yrittäjät eivät olleet valmiita edes keskustelemaan esitettyjen mallien yksityiskohdista. Samaan aikaan hallitus valmistelee työttömyysturvan ehtojen kiristämistä ja edellyttää työttömiltä lisää aktiivisuutta, huomauttaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
– Palkansaajat odottavat, että hallitus harkitsee puoliväliriihessä työttömien omaehtoiseen opiskeluun liittyvän tarveharkinnan poistamista, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
– Palkansaajille ei riitä pelkkä työn hakeminen, sillä aktiivinen ja omaehtoinen osaamisen kehittäminen on monessa tilanteessa työllistymisen edellytys, toteaa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Järjestöt painottavat, että tarveharkinnan poistaminen on linjassa hallituksen norminpurkutavoitteiden kanssa ja että rakennemuutosta läpikäyvässä työelämässä tarvitaan uudenlaista osaamista.
Puoliväliriihessä hallituksen tulisi sopia myös rahoituksesta ja keinoista, joilla lisätään vailla toisen asteen koulutusta olevien työttömien mahdollisuuksia opiskella. Lisäksi työtä, koulutusta tai harjoittelupaikkaa vailla olevien alle 30-vuotiaiden nuorten opiskelumahdollisuuksia on vahvistettava.
SAK, Akava ja STTK ovat jättäneet yhdessä eriävän mielipiteen Työttömyyden aikaisen omaehtoisen opiskelun kehittämistä selvittäneen työryhmän loppuraporttiin (tämä on linkki).
Lisätiedot
- SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan kommenttipyynnöt, p. 040 55 44 036 Twitter @ElorantaJa
- Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, p. 0400 609 717
Twitter @SFjder - STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, p. 040 509 6030
Twitter @AnttiMPalola