Onko Brexit eräänlainen Didi-Wa-didi?

Euroopan Unioni

Iso-Britannia on tarjonnut maailmalle viime vuosina poikkeuksellisen kiinnostavaa poliittista seurattavaa. Erityisesti hämmentää Brittien touhu Euroopan unionista eroamisen kanssa.

Brexit on nyt eurooppalaista yleiskieltä, ja sana on tunkeutunut myös sellaisten henkilöiden puheenparteen, jotka eivät ole politiikan hevijuusereita. Tavalliset ihmiset ympäri Eurooppaa ja laajemminkin pohtivat mitä Brexit oikein tarkoittaa, ja toteutuuko se sittenkään.

Brexit ei valitettavasti ole mikään harmiton poliittinen komedia, vaan osa sitä eurooppalaista toimintaympäristön muutosta, joka tavalla tai toisella vaikuttaa myös meihin.

Viimeisin viesti Isosta-Britanniasta kertoo, että siellä  järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi kesäkuussa. Onko kyseessä loistava shakkisiirto vai ainoastaan sukkela sekoilu? Ainakin ilmoitus on pannut liikettä poliittisiin päättäjiin sekä maan sisällä että Euroopan unionissa.

Brexit on osa eurooppalaista toimintaympäristön muutosta

Brexit ei valitettavasti ole mikään harmiton poliittinen komedia, vaan osa sitä eurooppalaista toimintaympäristön muutosta, joka tavalla tai toisella vaikuttaa myös meihin. Siksi meidänkin on nyt arvioitava oma etumme, eikä vain alistua shakkinappulaksi eurooppalaisella pelilaudalla. Ei suomalaisina eikä palkansaajina.

Eurooppalaiset palkansaajat ovat  kiteyttäneet omat tavoitteensa lauseeseen: ”Työntekijät eivät saa joutua Brexitin maksajiksi”. Vaatimus on hyvä, vaikka vielä ei oikein tiedetäkään mistä pitäisi maksaa ja kuinka paljon. Useimmissa arvioissa kustannukset ovat useita kymmeniä miljardeja, ja työpaikkoja yksinomaan britit menettäisivät satoja tuhansia, joten eivät työntekijätkään tästä täysin kuivin jaloin selviä.

Eurooppalaiset palkansaajat ovat  kiteyttäneet omat tavoitteensa lauseeseen: ”Työntekijät eivät saa joutua Brexitin maksajiksi”

Toinen iso kysymys on työntekijöiden oikeuksien kohtalo, jos Britannia irtautuu EU-lainsäädännöstä ja tuomiovallasta. Voiko Isoon Britanniaan ajan oloon kehittyä aivan eri ehdoin toimivat työmarkkinat kuin muualla Euroopassa?

Suomalaisissa liitoissa on jo kyselty jatkuuko työntekijöiden vapaa liikkuvuus Brexitin jälkeen, ja mitä tapahtuu tutkintojen vastavuoroiselle tunnustamiselle?  Epäselvää on myös Brittiläisten tai Britanniassa toimivien yritysten linja työntekijöiden osallistumisjärjestelmiin.

Palkansaajien yleinen lähtökohta ennen Brexit-neuvotteluiden aloittamista on se, että britit eivät voi eronsa myötä säilyttää ilmaisia toimintavapauksia EU:n sisämarkkinoilla. Briteillä edelleen säilyviin oikeuksiin on liitettävä myös keskeiset työntekijöiden suojelua ja työelämän sääntelyä koskevat velvoitteet.

Palkansaajien yleinen lähtökohta ennen Brexit-neuvotteluiden aloittamista on se, että britit eivät voi eronsa myötä säilyttää ilmaisia toimintavapauksia EU:n sisämarkkinoilla.

Tässä vaiheessa Brexit on vielä suuri joukko kysymyksiä, ja vähän varmoja vastauksia. Epävarmuutta lisää myös Brittien EU-eron ympärillä vellova poliittinen spekulaatio, johon tulevat parlamenttivaalit tuovat jotain lisämaustetta. Mutta onko se suolaa, sokeria vai pippuria?

Taiteilija Mauri Antero Nummisen tuotannon yksi helmi on kappale Didi-Wa-Didi. Tuota tyhjää hokemaa usein toistava laulu päättyy kysymykseen ”Tietääkö kukaan mikä se Didi-Wad-Didi oikein on?” Tulipahan vain vanha laulu mieleen.

***

STTK haluaa työntekijöille paremman Euroopan: Työelämä- ja sosiaaliasiat kytkettävä EU:ssa talouden ohjaukseen

Ajankohtaista

12.5.2025

Ammattiliitto Pro: Lakkovaroitus Helsingin ja Turun yliopistoon – lakkoon on menossa 13 000 yliopistolaista

Lue
12.5.2025

Strategiansa päivittänyt Ammattiliitto Pro panostaa vahvuuksiinsa ja monimuotoisuuteen

Lue
9.5.2025

Onko EU edelleen suomalaisen palkansaajan ystävä?

Lue
9.5.2025

Sosiaalialan järjestöihin syntyi vastuullinen sopimusratkaisu

Lue
8.5.2025

Pron edustajisto: Ilman liittoja ei ole työelämän tasa-arvoa

Lue
8.5.2025

Hallitusohjelman tilaajat verolle

Lue
6.5.2025

Jyty: Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuspaketti tuo hyvät korotukset ja takaa työrauhan lähes kolmeksi vuodeksi

Lue
6.5.2025

Tehy: Uusi virka- ja työehtosopimus hyväksytty Kunta- ja hyvinvointialalle – Keskimääräiset palkankorotukset vuosina 2025-2028 sote-sektorilla yli 14 prosenttia

Lue