Pro nollatuntisopimuksista: Lain pitää muuttua

Ammattiliitto Pro esittää selkeitä muutoksia lainsäädäntöön nollatuntisopimuksien pelisääntöjen pohjaksi.

– Hallituksen päätös nollatuntisopimusten pelisääntöjen luomisesta on askel oikeaan suuntaan. Ellei lakeja muuteta vastaamaan pelisääntöjen henkeä vastaaviksi, jäävät hallituksen puheet reiluista pelisäännöistä kuitenkin pelkiksi korulauseiksi, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen  toteaa.

Hallitus päätti puoliväliriihessään nollatuntisopimuksia koskevien pelisääntöjen yleisistä periaatteista. Pelisääntöjen tarkoituksena on selkeyttää reilulla tavalla työmarkkinoilla yleistyneen nollatuntisopimuksen käyttöä.

Ammattiliitto Pron näkemys pelisäännöistä on se, että ilman selkeitä lainsäädännön muutoksia eivät pelisäännöt vaikuta nollatuntisopimusten väärinkäyttöön riittävällä tavalla.

– Pron kanta pelisääntöjen osalta on selkeä: vain riittävävillä lainsäädännön uudistuksilla voidaan varmistaa se, ettei nollatuntisopimuksia käytetä vastoin työntekijän tahtoa. Mikäli hallitus tahtoo muuttaa nollatuntisopimusten käyttöä aidosti reilulla tavalla, on tämä ainoa tie edetä. On aika siirtyä juhlapuheista konkretiaan, Malinen vaatii.

Ammattiliitto Pron esitykset nollatuntisopimusten pelisääntöjen pohjaksi:

• Nollatuntisopimusten käyttöä rajattava selvillä reunaehdoilla. Perusteet työvoimatarpeen ennakoimattomuudesta ja epäsäännöllisyydestä on määriteltävä yksiselitteisesti lainsäädäntöön, lisäksi hallituksen esityksessä tulee laatia selvät perustelut siitä, mitä näillä tarkoitetaan. Mikäli perusteet eivät täyty, tulee nollasopimusten olla tällaisissa tapauksissa selkeästi kiellettyjä.

• Väärinkäyttötilanteet on huomioitava lainsäädännössä. Jos tarkoituksena on tarjota työtä kiinteämääräisesti ja säännönmukaisesti, tulee vaihtelevan työaikaehdon sopimus olla kielletty.

• Toteutuneita tuntimääriä on tarkasteltava säännönmukaisesti. Jos tuntimäärä on vakiintunut tietylle tasolle, tulee tämä tuntimäärä vahvistaa työsopimuksen ehdoksi.

• Mikäli vaihtelevan työaikaehdon sopimusten lukumäärä yrityksen kaikista työsuhteista on suhteettoman suuri, tulee vaihtelevan työaikaehdon sopimusten käyttö yrityksessä olla kielletty.

• Mikäli yrityksessä on epäilys nollatuntisopimusten lainvastaisesta käytöstä, tulee työntekijällä tai luottamusmiehellä olla oikeus saada pyynnöstä selvitys. Menettelytavan tässä tulee olla vastaava kuin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaissa.

• Kaikkiin pykäliin on lisättävä selvät sanktiot. Ilman sanktioita ei nollatuntisopimusten väärinkäyttöä saada kitkettyä riittävän tehokkaasti.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue