Eurooppalainen arkielämä seurantaan

Euroopan Unioni

Euroopan unioni julkaisi viime kuun lopussa ohjelman kansalaisten sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseksi. Se on erityisesti ay-liikkeen kaipaaman asiakirja. Kansalaisten työ- ja arkielämään liittyviä oikeuksia ryhdytään vähitellen vahvistamaan osittain lainsäädännöllä ja suurelta osin muilla koordinaatiokeinoilla.

Sosiaalisten oikeuksien kehitystä seurataan uudella sosiaali-indikaattorien tulostaululla.  Siinä on kuvattu jäsenvaltioita 12 eri osa-alueella ja arvioidaan koko EU:n edistymistä ”sosiaalisen AAA-luokituksen” saavuttamisessa.

Talouskehityksen lisäksi Euroopassa seurattava sosiaalisten oikeuksien kehitystä

Tulostaulusta käy ilmi, että eroavuuksia näkyy pohjoisten, eteläisten ja itäisten maiden välillä. On joitain maita, jotka ovat melkein joka mittarilla EU:n keskiarvon alapuolella. Muutama maa on taas lähes joka suhteessa keskiarvon yläpuolella.  Joka maalla on kuitenkin petrattavaa, jotta sosiaalinen Eurooppa olisi joskus valmis.

Suomi on paalupaikalla, kun mitataan sukupuolten tasa-arvoa työelämässä. Suomen julkisten palveluiden merkitys köyhyyden vähentämisessä on myös eurooppalaista huippuluokkaa. Lisäksi huippusijoitus tulee digitaalisten palveluiden saatavuuden osalta.

Heikoimmat tulokset Suomi saa työllisyysasteiden vertailussa, jossa olemme EU:n viidenneksi huonoimpia. Myös terveyspalveluiden järjestämisessä on puutteita etenkin kustannusten, odotusaikojen ja palveluiden etäisyyden osalta. Keskiarvon alapuolella olemme lisäksi elinolojen ja köyhyyden vertailussa. Työmarkkinoiden dynaamisuudessa ja reiluudessa on myös selvästi kohennettavaa.

Euroopan unionin jäsenmaiden talouskehitystä on seurattu systemaattisesti jo vuosikausia. Nyt sosiaali-indikaattoreiden tulostaulu tarjoaa helpon tavan seurata myös Euroopan elinolojen kehitystä. Varsinkin eri nopeuksia etenevässä EU:ssa on tärkeätä seurata voimistuuko sosiaalinen kehitys kaikkialla, vai kasvaako kuilu eri maiden ja maaryhmien välillä.

Nyt sosiaali-indikaattoreiden tulostaulu tarjoaa helpon tavan seurata myös Euroopan elinolojen kehitystä.

Tulostaulun indikaattoreita voidaan tietenkin arvostella epätarkkuuksista ja kansallisten järjestelmien puutteellisesta ymmärtämisestä.  Tarkkuus ja ymmärrys lisääntyy varmaankin jatkossa, kuten on käynyt myös talousseurannan osalla. Hyvän yleiskuvan EU:n tilanteesta tulostaulu jo nyt antaa.

Sosiaali-indikaattoreiden tulostauluun voit tutustua oheisen linkin kautta: Esite: Sosiaali-indikaattorien tulostaulu 2017

Risto Kousa, STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue