STTK:n hallitus: Kyttääminen ei auta työtöntä eikä paranna työllisyyttä

Tänään kokoontuneen STTK:n hallituksen mielestä työttömyys on saatava talttumaan ja kaikki kivet työllisyyden edistämiseksi on käännettävä.
– Suhtaudumme myönteisesti työttömien aktivointiin, mutta kaikkien toimien on oltava järkeviä ja aidosti autettava työtöntä saamaan työpaikka, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Maan hallitus valmistelee parhaillaan toimenpiteitä työttömien aktivoimiseksi ja työnhaun seuraamisen varmistamiseksi.
– Niiden vaikuttavuus on STTK:n mielestä kyseenalainen. Vaikka työttömän on aktiivisesti haettava töitä, määriin ja aikarajoihin kytketty työhakemusten tehtailu johtaa siihen, että järjestelmä entisestään monimutkaistuu ja byrokratia lisääntyy. Työvoimapalveluiden resurssit kohdistuvat työllisyyttä edistävien palveluiden sijaan työttömien valvontaan ja sanktioihin. Tällainen kyttäysmeininki ei auta työtöntä, ei luo työpaikkoja eikä Suomen työllisyyttä paranna, Palola moittii.

Alun perin STTK on suhtautunut niin sanotun aktiivimallin valmisteluun myönteisesti. Työryhmän esitys on parhaillaan lähdössä lausuntokierrokselle.
– Jos malli toteutuisi, se toimisi STTK:n kentässä enimmäkseen myönteisesti, sillä työttömän omavastuupäivät vähenisivät seitsemästä viiteen. Valtaosalla työttömistä työttömyysjaksot ovat kuitenkin alle puoli vuotta, Palola kiteyttää.

STTK edellyttää Hetemäen työllisyystyöryhmän jatkovalmistelulta kuitenkin tasapainoista ratkaisua.
– Aktiivimallin toteuttaminen edellyttää, että työttömyysturvalla opiskelua helpotetaan ja vastentahtoisiin nollasopimuksiin liittyvän työajan vakiintumisen osalta saadaan ratkaisuja. Nämä ovat tasapainoisuuden edellytys, Palola korostaa.

Ajankohtaista

2.4.2025

Tehyn valtuustoon valittiin konkareita ja uusia kasvoja

Lue
2.4.2025

Työn juhlaa? Tervetuloa vapun suureen työelämäkeskusteluun!

Lue
2.4.2025

Anni Marttinen Tehyn ekonomistiksi

Lue
1.4.2025

Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava

Lue
31.3.2025

Kiristynyt geopolitiikka vain kiihdytti vihreää siirtymää

Lue
28.3.2025

KthLiitto: Hallituksen uudet leikkauspäätökset järkyttävät

Lue
28.3.2025

Työnhakijan palveluprosessin ja työnvälityspalveluiden kehittäminen

Lue
28.3.2025

Meton lehdistötiedote: Metsäasiantuntijalla on oikeus turvalliseen työympäristöön

Lue