Työoikeuden asiantuntija: KKO:n ratkaisu ei vaikuta henkilöstöedustajien toimivaltuuksiin työpaikoilla

Korkeimman oikeuden (KKO) tekemän ennakkopäätöksen  jälkeen julkisuudessa on käyty keskustelua, millaisilla valtuutuksilla luottamusvaltuutetut voivat toimia työpaikoilla.

Työ- ja sosiaalioikeuden dosentin Jaana Paanetojan mielestä KKO:n luottamusmiespäätös ei vaikuta millään tavalla luottamusvaltuutettujen toimivaltuuksiin työpaikoilla.

– KKO:n ratkaisussa ei otettu – eikä voitukaan ottaa – kantaa luottamusvaltuutettujen toimivaltuuksiin, koska tapaus koski luottamusvaltuutetun valintaa, ei toimivaltuuksia. Luottamusvaltuutettu ei tämän ratkaisun myötä astu luottamusmiehen tilalle. Sellaiset päätelmät ovat tarkoitushakuisia, Paanetoja huomauttaa.

Laissa ei ole säännöksiä luottamusvaltuutetun toimivallasta neuvotella tai solmia edustamiensa työntekijöiden puolesta työehtosopimuksissa tarkoitettuja paikallisia sopimuksia.

– Työehtosopimuksen osapuolet päättävät itsenäisesti, keille he delegoivat toimivaltaansa. Jos työehtosopimuksessa mainitaan paikallisen sopimisen työntekijäosapuolena vain luottamusmies eikä luottamusvaltuutettua, ei luottamusvaltuutetulla ole asiassa toimivaltaa.

Lue työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetojan ja tutkija Ilkka Ruposen kommentti KKO:n päätöksestä Edilexin sivuilla.

Kuva: Edilex

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue