Sosiaalisten oikeuksien pilari, Euroopan unioni
Euroopan johtajat sitoutuivat 17. marraskuuta Göteborgissa pidetyssä EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamiseen. Pilari ei jää vain julistukseksi, kuten ay-piireissä vähän pelättiin, vaan se on jatkossa mukana EU:n asialistalla. Sen vahvistivat allekirjoituksillaan Euroopan neuvoston, Euroopan patlamentin ja komission puheenjohtajat.
Pilari ei jää vain julistukseksi, kuten ay-piireissä vähän pelättiin, vaan se on jatkossa mukana EU:n asialistalla.
Päivää aiemmin järjestetyssä ay-tapaamisessa ETUCin pääsihteeri Luca Vinsentini vakuutti, että ay-liike en valvovan herkeämättä, että pilarissa mainittuja tavoitteita ryhdytään toteuttamaan. Ensi vuoden aikana ETUCin johto pyrkii vierailemaan kaikissa EU:n jäsenmaissa. Tarkoituksena on keskustella jäsenvaltioiden poliittisen johdon kanssa pilarin toimeenpanosta.
ETUCin tavoite on kytkeä sosiaalisen pilarin keskeiset tavoitteet osaksi EU: talouden ohjausjaksoa. Yksin sosiaalisen tuloskortin kautta tapahtuva seuranta ei riitä, vaan tarvitaan vahvempia ohjauskeinoja. Sosiaalisten oikeuksien vahvistaminen pitääö huomioida myös EU:n budjetissa ja valmisteltavina olevissa EU: talouden pitkän aikavälin talouskehyksissä.
Kansallisen toimeenpanon lisäksi pilarin toteuttamiseksi tarvitaan myös EU-tason lainsäädäntöä. Lähetettyjä työntekijöitä koskeva direktiivi on jo aivan loppusuoralla. Myös työelämän tasapainottamiseen liittyvän aloitteen valmistelu on jo pitkällä.
Kansallisen toimeenpanon lisäksi pilarin toteuttamiseksi tarvitaan myös EU-tason lainsäädäntöä. Lähetettyjä työntekijöitä koskeva direktiivi on jo aivan loppusuoralla. Myös työelämän tasapainottamiseen liittyvän aloitteen valmistelu on jo pitkällä. Uusina esityksinä odotetaan kirjallisia työsopimuksia koskevaa esitystä ja Sosiaaliturvan laajentamista koskevaa aloitetta.
Sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseen ETUC pyrkii myös palkankorotuksia vaativan kampanjan avulla. Monta vuotta jatkuneen talouskurin jälkeen useimmissa EU-maissa on jälleen varaa nostaa työntekijöiden palkkoja. Samalla on lisättävä toimia, joillaitäisen ja läntisen Euroopan palkkakuilua voitaisiin kaventaa. Nykyinen epätasapaino vaikeuttaa EU:n yhtenäistä kehittämistä.
Risto Kousa, STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö