Ensimmäinen vaihe sosiaalisen pilarin rakentamisessa tehty

Sosiaalisten oikeuksien pilari

Sosiaalisten oikeuksien pilari, Euroopan unioni

Euroopan johtajat sitoutuivat 17. marraskuuta Göteborgissa pidetyssä EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamiseen. Pilari ei jää vain julistukseksi, kuten ay-piireissä vähän pelättiin, vaan se on jatkossa mukana EU:n asialistalla. Sen vahvistivat allekirjoituksillaan Euroopan neuvoston, Euroopan patlamentin ja komission puheenjohtajat.

Pilari ei jää vain julistukseksi, kuten ay-piireissä vähän pelättiin, vaan se on jatkossa mukana EU:n asialistalla.

Päivää aiemmin järjestetyssä ay-tapaamisessa ETUCin pääsihteeri Luca Vinsentini vakuutti, että ay-liike en valvovan herkeämättä, että pilarissa mainittuja tavoitteita ryhdytään toteuttamaan. Ensi vuoden aikana ETUCin johto pyrkii vierailemaan kaikissa EU:n jäsenmaissa. Tarkoituksena on keskustella jäsenvaltioiden poliittisen johdon kanssa pilarin toimeenpanosta.

Visentini, sosiaaliturvauudistus
Visentini, sosiaalinen pilari

ETUCin tavoite on kytkeä sosiaalisen pilarin keskeiset tavoitteet osaksi EU: talouden ohjausjaksoa. Yksin sosiaalisen tuloskortin kautta tapahtuva seuranta ei riitä, vaan tarvitaan vahvempia ohjauskeinoja. Sosiaalisten oikeuksien vahvistaminen pitääö huomioida myös EU:n budjetissa ja valmisteltavina olevissa EU: talouden pitkän aikavälin talouskehyksissä.

Kansallisen toimeenpanon lisäksi pilarin toteuttamiseksi tarvitaan myös EU-tason lainsäädäntöä. Lähetettyjä työntekijöitä koskeva direktiivi on jo aivan loppusuoralla. Myös työelämän tasapainottamiseen liittyvän aloitteen valmistelu on jo pitkällä.

Kansallisen toimeenpanon lisäksi pilarin toteuttamiseksi tarvitaan myös EU-tason lainsäädäntöä. Lähetettyjä työntekijöitä koskeva direktiivi on jo aivan loppusuoralla. Myös työelämän tasapainottamiseen liittyvän aloitteen valmistelu on jo pitkällä. Uusina esityksinä odotetaan kirjallisia työsopimuksia koskevaa esitystä ja Sosiaaliturvan laajentamista koskevaa aloitetta.

Sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseen ETUC pyrkii myös palkankorotuksia vaativan kampanjan avulla. Monta vuotta jatkuneen talouskurin jälkeen useimmissa EU-maissa on jälleen varaa nostaa työntekijöiden palkkoja. Samalla on lisättävä toimia, joillaitäisen ja läntisen Euroopan palkkakuilua voitaisiin kaventaa. Nykyinen epätasapaino vaikeuttaa EU:n yhtenäistä kehittämistä.

Risto Kousa, STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö

 

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue