STTK: Sote-uudistuksen henkilöstöriskeihin ei ole varauduttu

Sote-uudistus ja henkilöstön asema

STTK on osittain tyytyväinen ehdotuksiin, joita nyt lausuntokierroksella ollut uudistettu sote-valinnanvapausmalli sisältää.
– Yhtiöittämisvelvoitteen poistaminen on hyvä asia. Tosin nyt ehdotettu laaja asiakassetelimalli johtaisi osin samoihin vaikeuksiin kuin perustuslakiin törmännyt yhtiöittämispakko: palvelukokonaisuudet pirstoutuvat, säästötavoitteet karkaavat eikä integraation hyötyjä saada käyttöön, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi arvioi.

Päätökset asiakassetelin laajuudesta ja kohdentamisesta on jätettävä maakunnille. Näin varmistetaan, että nyt toimivat erikoissairaanhoidon osiot eivät jatkossakaan vaarannu.

Jättimäinen sote-uudistus tuo mukanaan henkilöstöriskejä, joihin ei toistaiseksi ole löydetty riittäviä ratkaisuja.
– Henkilöstöä uhkaa työsuhteiden pirstoutuminen ja työehtojen heikentyminen. Oireellista on, että laajassa valinnanvapauslausunnon kyselylomakkeessa ei ole ainoatakaan kohtaa henkilöstövaikutuksista, Työläjärvi toteaa.

Kilpailuedun hakeminen henkilöstön työehtoja tai –olosuhteita heikentämällä on torjuttava. Viime kädessä palvelut tekee osaava, koulutettu ja työhönsä sitoutunut henkilöstö.
-Sote-uudistuksen mahdolliset hyödyt saadaan palvelukokonaisuuksia uudistamalla sekä eri henkilöstöryhmien työnjakoa ja osaamispotentiaalia kehittämällä. Tämä tulee tehdä laajassa yhteistyössä ja –toiminnassa suurimpien henkilöstöryhmien kanssa.

Maakunnille ja tuleville maakuntavaltuustoille jää suuri päätösvalta ja vastuu oman alueensa palvelutuotannon järjestämisessä. Siksi kaikkien keskeisten sote-palvelujen henkilöstöryhmien on oltava vahvasti mukana alueellisessa valmistelussa ja voitava tuoda oma asiantuntemuksensa uudenlaisten palvelumallien kehittämiseen.
– Jatkuva kiire uhkaa kapeuttaa laajapohjaista valmistelua, Työläjärvi arvioi.

Helppokäyttöiset tietojärjestelmät on luotava nopeasti, jotta tunnistetaan esimerkiksi palveluntuottajien erityisosaaminen, jonotusajat sekä toiminnan laatu ja tuloksellisuus. Valinnanvapauden tiedonhallintapalvelujen sekä valtakunnallisen maksuliikenteen tietojärjestelmien rakentaminen luontuu parhaiten Kelan hoidettavaksi.
– Silloin asiakkaat voivat tehdä valintoja tietoon – ei tunteeseen – pohjautuen. Asiakkaiden aseman varmistamiseksi on myös tärkeää estää asiakasmaksujen korottaminen.

STTK kannatta valinnanvapauden harkittua lisäämistä. Yksityisiä toimijoita tarvitaan mukana sote-palvelutuotannossa. Olennaista on, että maakunta pystyy johtamaan kokonaisuutta ja yksityissektori toimii vastuullisesti. Vastuullinen toimijuus edellyttää vero- ja taloustietojen avoimuuden ohella myös esimerkiksi avoimia palvelujen laatutietoja, eri henkilöstöryhmien kouluttamista ja työharjoittelupaikkojen järjestämistä sekä vastuunjakoa päivystysajan ja kriisitilanteiden palvelujen hoitamiseksi.

Lisätietoja STTK:ssa: Riitta Työläjärvi, puhelin 040 827 2988.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue