Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry: Emme tarvitse valtakunnallista Hetliä!

Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Hetlin asema sote- ja maakuntauudistuksessa on arvioitava uudelleen. Markkinaehtoisessa valinnanvapausmallissa valtakunnallinen Hetli on ongelmallinen kilpailulainsäädännön, EU:n valtiotukisäännösten ja hankintalainsäädännön näkökulmasta.

Yritysjuridiikan professorin Petri Kuoppamäen tänään julkaistusta kilpailuoikeudellisessa selvityksestä käy ilmi, että Hetli Oy:n myötä kilpailu talous- ja henkilöstöhallinnon palveluissa vähenisi merkittävästi ja syntyisi käyttövelvollisuuteen perustuva määräävä markkina-asema palveluissa, joita on runsaasti tarjolla jo ennestään.

Nykyisellään kunnat järjestävät tukipalveluita poikkihallinnollisesti yhteistyössä keskenään ja esimerkiksi kuntayhtymämuotoisten sairaanhoitopiirien kanssa.

Selvityksessä katsotaan, että valinnanvapausmallissa sote-palveluihin pitäisi soveltaa myös EU-kilpailusääntöjä, koska tällöin maakunnat kilpailevat markkinaehtoisesti yksityisten yritysten kanssa.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki korostaa, että kunnilla ja maakunnilla tulee olla oikeus päättää, miten talous- ja henkilöstöhallinto järjestetään esimerkiksi maakunnittain.
– Keskitettyjen valtakunnallisten palvelukeskusten taloudellisia hyötyjä ei pystytä todistamaan ja tällaisten yhtiöiden toiminta on yleensä myös jäykempää. Tuoreen selvityksen mukaan Hetli markkinaehtoisena toimijana näyttää olevan myös kilpailulainsäädännön, EU:n valtiontukisäännösten ja hankintalainsäädännön vastainen.

Pihlajamäen mukaan maakuntien ja kuntien talous- ja henkilöstöhallinto pitäisi järjestää ensisijaisesti omana palveluntuotantona yhteistyössä, kuten ennenkin. Näin työpaikatkin säilyvät todennäköisemmin omassa maakunnassa.

– Maakuntien ja kuntien verovaroin rahoitettuja julkisia palveluja ei tule kuitenkaan saattaa mielivaltaisesti yksityisten markkinavoimien riepoteltavaksi.

– Yleisesti sote- ja maakuntauudistuksessa julkisten palveluiden pitäisi säilyä julkisina palveluina, joita yksityiset palvelut täydentävät tarvittaessa, Pihlajamäki linjaa.

Lisätietoja: Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki@jytyliitto.fi

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue