Työn murros asettaa uusia haasteita sosiaaliturvan ja työllisyyspalveluiden uudistamiselle. Työllisyyden tukemiseksi tarvitaan entistä aktiivisempaa työllisyyspolitiikkaa.
Koulutuksesta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä on muodostumassa yhä tärkeämpi työllistymisen edellytys. Siksi työttömien palvelut on rakennettava tukemaan työllistymistä nykyistä paremmin.
Sosiaaliturvan ja työttömien palveluiden on myös ehkäistävä syrjäytymistä aiempaa tavoitteellisemmin. Haaste on yhteiskunnan eriarvoistuminen ja riittävän toimeentulon turvaaminen jatkossakin kaikille. Erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, maahanmuuttajien, pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten osallisuutta olisi edistettävä tehokkaammin. Nyt liian moni on Suomessa vaarassa syrjäytyä.
Työttömien palvelukokonaisuus on hajanainen. Etenkin vaikeasti työllistyvien osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tehokas monialainen palveluiden integrointi olisi tarpeen. Tavoitteen tukemiseksi palveluprosessia olisi kehitettävä yksilölähtöisempään suuntaan.
Palvelujärjestelmän vaikuttavuuden parantamiseksi työttömien palvelutarve tulisi aluksi kartoittaa nykyistä tarkemmin. Tämä on oleellista, jotta palvelut ja aktivointitoimet voidaan kohdentaa tarkoituksenmukaisesti. Lisäksi työllistymistä ja osallisuutta tukeva palvelusuunnitelma tulisi räätälöidä henkilökohtaisesti työttömän työkyky, elämäntilanne ja tarpeet huomioiden.
***
Työvoimapalveluiden resurssit ovat Suomessa aivan liian niukat. Resurssien riittämättömyys asettaa rajoitteita niin työllisyyden edistämiselle kuin syrjäytymisen ehkäisemisellekin. Työllisyyttä ja osallisuutta edistävä toimiva aktivoiminen ei voi myöskään rakentua sanktioiden varaan, sillä positiivinen kannustavuus on tärkeää. Velvoittavuuttakin tietysti tarvitaan.
Osallisuuden ja aktivoinnin vahvistamiseksi tarvitaan nykyistä yksilölähtöisempää palveluiden ja aktivointitoimenpiteiden räätälöintiä. On tärkeä huomata, että usein jo osallisuuden kokemus lisää hyvinvointia ja tämä voi olla tärkein askel kohti työllistymistä. Osallistavan sosiaaliturvan avulla voidaan parhaimmillaan juuri purkaa niitä umpikujia, jotka syrjäytymistä aiheuttavat.
Samppa Koskela
STTK:n sosiaaliturva-asioista vastaava lakimies
**
STTK: Osallistava sosiaaliturva kaipaa konkreettisia työllisyystoimia
STTK:n puheenjohtaja: Eläkeuudistuksen rinnalle laaja sosiaaliturva- ja työelämäremontti
STTK:n kannustinmalli uudistaa sosiaaliturvan palvelut edellä
Kestävää sosiaaliturvaa, palvelut edellä