Suomen Palomiesliitto SPAL: Palomiesten palkat arvioitava uudelleen

Palomiesten palkkaus

Palomiesliitto kehottaa työnantajia arvioimaan palomiesten tehtäväkohtaiset palkat uudelleen. Vaativuudeltaan samasta tai samanarvoisesta työstä on maksettava samanlaista palkkaa.
Palkkojen arvioinnissa on huomioitava viime perjantainen Helsingin hovioikeuden päätös koskien Espoon ja Helsingin palomiesten tasapuolista kohtelua palkkauksessa.

Hovioikeus totesi Espoon ja Helsingin kohdelleen valittajina olleita palomiehiä tasapuolisen kohtelun velvoitteen vastaisesti. Hovioikeus katsoi, että palomiehet tekivät kokonaisuutena arvioiden samanarvoista työtä kuin perustason ensihoitajat. Palomiehen ja perustason ensihoitajan töiden samanarvoisuutta arvioitaessa on hovioikeuden mukaan olennaista töiden sisällön arviointi.

Hovioikeus katsoi, että töitä ei tehnyt vertailukelvottomaksi se, että palomiehiin ja perustason ensihoitajiin sovellettiin eri virka- ja työehtosopimuksia. Merkitystä ei ollut myöskään tehtäväsidonnaisuudella eli hälytysfrekvenssillä tai sillä, miten suuri osa työajasta sisälsi ensihoitotehtäviä.

Hovioikeus totesi, että palomiesten laajempi ja monipuolisempi käytettävyys pelastuslaitoksella osoitti, että palomies oli työnantajalle tässä suhteessa merkittävämpi ja arvokkaampi kuin perustason ensihoitaja.

Palomiesten palkkojen tasapuolista kohtelua arvioitaessa vertailu tulee tehdä tehtäväkohtaisen palkan eikä kokonaispalkan perusteella. Tehtäväkohtainen palkka määrittyy tehtävän vaativuuden mukaan.

Lisätietoja:
Järjestön johtaja Kim Nikula, puh. 040 716 1805, etunimi.sukunimi@palomiesliitto.fi
Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola, puh. 045 854 1989, etunimi.sukunimi@palomiesliitto.fi

***

Tutkimus: Suomalaiset haluaisivat nostaa palomiesten palkkausta

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue