Teemu Vartiamäki: Mikä on mielestäsi tärkein keino ratkaista nuorten syrjäytymisen ongelma?

Teemu Vartiamäki, nuorten syrjäytyminen, nuoret työelämässä.

Haaste on laaja, monitahoinen ja varsin kompleksinen eikä varmastikaan mitään yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisua ole. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan ja löydetään toimivia ratkaisuja. Näkemykseni mukaan on kuitenkin jotain mistä täytyy pitää kiinni ja mitä ilman emme onnistu. Siitä lyhyesti. Ihmisen perustarve on tulla kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset rakentavat perusturvaa, joiden varaan kasvu ja kehitys rakentuvat.

Ihmisen perustarve on tulla kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset rakentavat perusturvaa, joiden varaan kasvu ja kehitys rakentuvat.

Lapsi tai nuori, jolla on perusturvassa puutteita, tarvitsee turvallista ihmissuhdetta ja pysyvää kasvuyhteisöä. Aikuista, jolla on aikaa kulkea rinnalla, katsoa silmiin, välittää ja sanoittaa lapselle teoin ja toistuvin sanoin toivoa tulevaisuuteen. Harrastusyhteisöä, jossa yhdessä opetellaan kannustusta, erilaisuutta sekä itsen ja toisten hyväksyntää. Tämä ei toteudu pirstaloituneessa palvelurakenteessa, jossa palvelut ovat ihmissuhdetta tärkeämpiä.

Harrastusyhteisöä, jossa yhdessä opetellaan kannustusta, erilaisuutta sekä itsen ja toisten hyväksyntää.

Ainoastaan ihmissuhteen kautta on mahdollista vahvistaa perusturvaa, jossa lapsi hiljalleen oppii tuntemaan, että hän on hyväksytty, hän aidosti kuuluu yhteisöön ja hän on merkityksellinen omana itsenään. Nämä kokemukset syntyvät hiljaa, pienistä arkisista hyvistä, aidoista ja välittävistä teoista, jotka vaativat paljon aikaa. Kasvamisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä ei ole nopeita ratkaisuja vaan ne vaativat pitkäkestoista rinnalla kulkemista, ihmissuhdeperustaisuutta ja arjen yhteisiä tekoja ja kokemuksia.

Poistetaan siis projektit ja satsataan pysyvyyteen. Projekteilla voidaan rakentaa taloja, ei ihmistä. Jokaiselle tuen tarpeessa olevalle lapselle tulee mahdollistaa pysyviä aikuissuhteita, jotka elävät arkea yhdessä lapsen kanssa koulussa, vapaa-ajalla ja palveluverkostoissa, yhdessä kasvatuskumppanina lapsen huoltajien kanssa. Tässä Icehearts on yksi toimiva malli.

Teemu Vartiamäki, Icehearts

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue