Nuoret rohkaistukaa

Nuoret

Julkisessa keskustelussa mainitaan usein työelämän pirstoutuminen ja nuorten elämän epävarmuus. Huoli on todellinen kun etsii sitä ekaa työpaikkaa, sillä koulutusta vastaavan vakinaisen työn löytäminen voi olla vaikeaa. Moni nuori tuntuu kuitenkin kokevan, että työelämä on pelkkää silppua, pätkätöitä ja epävarmuutta. Mutta onko huoli todellinen?

Vakituisten kokopäiväisten pestien osuus työsuhteista ei ole viimeisen 20 vuoden aikana laskenut. Osuus on pysynyt Tilastokeskuksen työvoimatilaston mukaan noin 75 prosentissa kaikista työsuhteessa olevista. Vastaavasti pätkätöiden (määräaikaisten työsuhteiden) osuus on pysynyt noin 15 prosentissa kaikista työsuhteista välillä 2000-2017.

Nuorille lietsottava pelko työmarkkinoiden epävarmuudesta on kohtuuton, eikä ainakaan tilastojen valossa perustu todellisuuteen. On edesvastuutonta luoda nuorille katteettoman epävarmaa kuvaa työmarkkinoista. Nuorille lietsottu huoli näkyy mm. alhaisena syntyvyytenä ja ahdistuneisuutena.

Nuoret suhtautuvat työelämään pessimistisesti

Moni tutkimus osoittaakin, että suomalaiset nuoret suhtautuvat työelämään kovin pessimistisesti, mutta työelämään siirtymisen jälkeen näkemys muuttuu valoisammaksi. Syy saattaa olla julkisessa keskustelussa omaksutun tilannekuvan paljastuminen turhan synkäksi.

Nuorilta kuulee myös huolen, pääsevätkö he koskaan eläkkeelle. Huoli on ainakin toistaiseksi aiheeton. Esimerkiksi vuonna 1988 syntyneen odotettu eläköitymisikä on noin 68 vuotta. Onhan se korkea, muttei kohtuuton. Eläkejärjestelmä on ainakin toistaiseksi rahoituksellisessa tasapainossa. Tässäkään asiassa julkisessa keskustelussa lietsottu pessimistinen tilannekuva ei vastaa todellisuutta.

Nuoret rohkaistukaa. Työelämässä on itse asiassa aika kivaa. Samoin lasten kanssa.

Antti Koskela
ekonomisti, STTK

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue