Työelämälähtöinen aikuiskoulutus ei ole koskaan ollut niin paljon tapetilla kuin viimeisen parin vuoden aikana. Ja siihen on hyvä syy.
Maailma ympärillämme muuttuu sellaista tahtia, että perinteiset keinot hallita muutosta ovat auttamatta vanhentuneet. Nyt on jo kiire luoda uusia välineitä.
OECD totesi PIAAC tutkimuksessaan, että koulutetumpien ikäryhmien myötä taitotaso ei nouse yhtä nopeasti kuin taitovaatimukset, ja kehotti hallituksia tuplaamaan elinikäisen oppimisen tavoitteensa.
No, tähän meillä on vielä matkaa.
Tosiasia on, että parhaat osaajat eivät enää vain kävele ovesta sisään – ”yritykset eivät voi enää olla passiivisia inhimillisen pääoman kuluttajia”.
Maailman talousfoorumin vuonna 2016 julkaisema maailmanlaajuinen osaajatarvetutkimus siirtääkin kouluttamisen vastuuta voimakkaasti yritysten harteille.
Asenne aikuisten osaamistarpeisiin on muuttunut.
Nyt ymmärretään, että työntekijöiden osaaminen ja uuden oppiminen on talouden, yritysten menestymisen ja yksilön selviytymisen kannalta kriittisin keino hallita työelämän murrosta.
Koulutus ei ole enää pelkkä kertainvestointi vaan jatkuvaa uudelleen kouluttautumista.
Näihin haasteisiin pyrittiin vastaamaan yliopistojen ja korkeakoulujen työelämälähtöisiä koulutusmalleja kehittäneellä AVOT-hankkeella.
Lue lisää: AVOT-hanke
Leila Kurki
asiantuntija, työelämä ja innovaatiot