EU:n komissio antoi viime viikolla ehdotuksensa maakohtaisiksi suosituksiksi Suomelle ja muille EU-maille. Komissio arvioi samalla jälleen Suomen julkisen talouden tilaa. Suositukset ovat osa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa, jossa koordinoidaan jäsenmaiden budjetti- ja talouspolitiikkaa. Suomea koskevia suosituksia oli vain kolme.
Suomen kotitalouksien velkaantumiskehitys huolestuttaa EU:n komissiota. Kotitalouksien ottamat suorat lainat eivät ole juurikaan kasvaneet viime vuosina mutta taloyhtiöiden kautta otetut lainat ovat kasvaneet voimakkaasti. Tämä on johtanut kotitalouksien velkaantumisen kasvuun.
Kotitalouksien velkaantuminen on riski talouden vakaalle kehitykselle jos ja kun korot aikanaan nousevat. Finanssivalvonta onkin jo kiristämässä ohjeistustaan pankeille, jotta nämä ottaisivat omassa luotonannossaan huomioon taloyhtiölainoista aiheutuvat kustannukset. Komissio ehdottaa myös ns. positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa, josta henkilötasolla olisi saatavissa kaikki luottoja ja maksuhäiriöitä koskevat tiedot. Tämä hillitsisi kotitalouksien ylivelkaantumista.
Toisena asiana komissio tuo esille lyhytaikaisen työn vastaanottamisen kannustimien parantamisen ja työvoimapalveluiden riittävyyden. Työvoimapolitiikan resurssien lisääminen on nyt tarpeellista kun työvoiman kohtaanto-ongelmat ovat pahentuneet ja osaavasta työvoimasta on paikoin pulaa. Suomessa aktiivisen työvoimapolitiikan resurssit ovat vain noin puolet esimerkiksi Tanskan käyttämistä resursseista. Suomessa otetaan käyttöön tulorekisteri ensi vuonna, mikä tulee helpottamaan lyhytaikaisten töiden vastaanottamista, kun tukien saamiseen ei enää tule katkoja.
Kolmantena asiana komissio kiinnittää huomiota Suomen julkisen talouden tasapainoon. Suomen julkisen velan suhde bkt:hen alenee jo ensi vuonna alle 60 prosentin emu-kriteerin. Velkasuhde kääntyy kuitenkin 2020-luvulla uudelleen nousuun väestön ikääntymisestä aiheutuvien julkisten menojen vuoksi. Tämän vuoksi EU:n komissio vaatii soten toteuttamista terveydenhuoltomenojen kasvun hillitsemiseksi.
EU:n komission suosituksissa ei ollut mitään yllättävää. Suomen saama kevättodistus oli vähintään tyydyttävä. Kun taloudessa menee hyvin, niin suositusten antaminen ja etenkin niiden noudattaminen on helpompaa.