STTK: Seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan laaja maahanmuutto-ohjelma

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluja. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan laaja, maahanmuuttoon liittyvä yhteiskuntapoliittinen ohjelma.

– Yksi osa sitä on oltava aktiivisen, työperäisen maahanmuuton edistäminen erityisesti osaavalle ja koulutetulle työvoimalle. Työvoimatarpeiden ohella maahanmuuttopoliittisen ohjelman tulisi sisältää esimerkiksi koulutusta ja osaamista, perhepolitiikkaa ja kulttuuria koskevat toimintamallit sekä niiden rahoitus. Ääripäissä liikkuvan maahanmuuttokeskustelun sijasta tarvitsemme järkevää ja kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa, Palola korostaa.

STTK järjestää tänään Porin SuomiAreenassa maahanmuuttoon liittyvän keskustelun otsikolla Rakkautta vai piikkilankaa?. Keskustelijoina ovat sisäministeri Kai Mykkänen, toimittaja Yagmur Özberga sekä Suomen Pakolaisavun asiantuntija Ida Schauman.

STTK on aiemmin esittänyt harkittavaksi, että ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luovuttaisiin.

– Se on mahdollista, kunhan huolehditaan valvonnasta ja sen resursseista. Ulkomaista työvoimaa on kohdeltava yhdenvertaisesti muuhun työvoimaan nähden. STTK ei hyväksy palkkojen tai muiden työehtojen polkemista eikä työntekijöiden epäasiallista kohtelua. Sanonta ”maassa maan tavalla” tarkoittaa suomalaisilla säädellyillä työmarkkinoilla sitä, että kenenkään etuja ei tallota, Palola painottaa.

STTK:n arvio on, että kansainvaellukset ja maahanmuutto myös Suomeen lisääntyvät joka tapauksessa, sillä ne ovat seurausta maailman megatrendeistä: ilmastonmuutoksesta ja väestönkasvusta. Ihmiset lähtevät liikkeelle paremman elämän toivossa.

– Euroopan johtajat pohtivat parhaillaan ratkaisuja Afrikasta Välimeren yli tapahtuvan laittoman siirtolaisuuden hallitsemiseksi. Tehtävä on vaikea, mutta ainoa toimija asiassa voi olla Euroopan unioni toimielimineen. Suomi unionin jäsenvaltiona ei voi hyväksyä sitä, että osa Euroopan maista haluaa olla vapaamatkustajia ja ohittaa vastuunsa. Vain yhteisellä politiikalla Eurooppa voi saada maahanmuuton haasteet tyydyttävästi ratkaistua.

Maahanmuuton vastustaminen ei STTK:n mielestä ole realismia.

– Oli maahanmuutosta mitä mieltä hyvänsä, Suomi ei modernina kansainvälisenä hyvinvointivaltiona ja EU:n jäsenenä voi vetäytyä vastuustaan. Ratkaisumme ei myöskään voi olla impivaaralainen eristäytyminen ja rajojen sulkeminen. Ratkaisu on asiallinen politiikka.

***

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 16 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

15.5.2025

Puheenjohtaja Palolan puhe kevätedustajistossa

Lue
15.5.2025

STTK: Kokeillaanpa tätä -hallitus pelaa riskillä

Lue
15.5.2025

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin kevätedustajistopuhe

Lue
12.5.2025

Ammattiliitto Pro: Lakkovaroitus Helsingin ja Turun yliopistoon – lakkoon on menossa 13 000 yliopistolaista

Lue
12.5.2025

Strategiansa päivittänyt Ammattiliitto Pro panostaa vahvuuksiinsa ja monimuotoisuuteen

Lue
9.5.2025

Onko EU edelleen suomalaisen palkansaajan ystävä?

Lue
9.5.2025

Sosiaalialan järjestöihin syntyi vastuullinen sopimusratkaisu

Lue
8.5.2025

Pron edustajisto: Ilman liittoja ei ole työelämän tasa-arvoa

Lue