STTK vastustaa jyrkästi irtisanomisen helpottamista

Irtisanomisen helpottaminen

Hallitus esittää henkilöperusteisen irtisanomisen keventämistä alle 20 henkilön yrityksissä. Esityksen lausuntokierros päättyi 16.8.

STTK:n hallitus vastustaa jyrkästi irtisanomisen helpottamista.
– Esitys on täysin kohtuuton. Jos pienissä yrityksissä irtisanomissuojaa heikennettäisiin, se altistaisi työntekijät työnantajan mielivallalle eikä työpaikan säilymisestä olisi mitään varmuutta. Jos työntekijöiden työsuhdeturva riippuisi yrityksen koosta, se laittaisi työntekijät aivan eriarvoiseen asemaan. Näin esitys on ongelmallinen myös perustuslain näkökulmasta – kuten moni muukin hallituksen aiempi esitys, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

Irtisanomissuojan heikentäminen
Irtisanomissuojan heikentäminen

STTK vaatii, että hallitus keskeyttää irtisanomisen helpottamiseen tähtäävän hankkeen. Jos näin ei tapahdu, liitot käsittelevät asiaa hallinnoissaan ja valmistautuvat järjestöllisiin toimiin.

STTK:n hallitus ihmettelee, miksi irtisanomisperustetta pitäisi keventää, vaikka useat asiantuntijat ovat todenneet, että työllisyysvaikutukset ovat olemattomat eikä niitä edes kyetä kunnolla arvioimaan.
– Miksi hallitus jääräpäisesti vie tällaisia esityksiä eteenpäin, vaikka sen omat työllisyystavoitteet eivät niillä toteudu? Miksi on vaikea hyväksyä säällisiä työehtoja ja sen sijaan ajaa mielikuvituksellisia malleja työntekijöiden kurittamiseksi, Palola kysyy.

Hallitus on reilun kolmen vuoden aikana jo monin tavoin heikentänyt työntekijöiden asemaa. Esimerkiksi koeaikaa on pidennetty, takaisinottovelvoiteaikaa lyhennetty ja aktiivimalli toteutettu.
– Irtisanomisen helpottaminen on hallituksen ideologinen loppukiri. Palkansaajat ja työttömät ovat eri tavoin hallituksen hampaissa, Palola kiteyttää.

Juhlapuheissa Suomi tavoittelee maailman parasta työelämää, mutta tällä menolla sinne ei ikinä päästä.
– Riittävä työsuhdeturva on olennaista työhön sitoutumisen ja työhyvinvoinnin kannalta. Irtisanomisia helpottamalla siirretään yrityksen riski työntekijöiden harteille ja luodaan vahva pelon ja epäluulon ilmapiiri. Jos esitys toteutuisi, riitely, työmarkkinahäiriöt ja työttömyysturvan karenssit lisääntyisivät. Samalla halukkuus hakeutua alle 20 henkilön yrityksiin heikkenisi, Palola ennustaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Mistä on kyse irtisanomissuojan heikentämisessä?

Asiantuntijat: Irtisanomissuojan heikennys on tarpeeton

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue