STTK: Työaikalain uudistus osin onnistunut, jaksotyön käyttöalan laajentamista ei kannateta

Hallitus on tänään antanut työaikalain uudistamista koskevan esityksen, jonka on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020.

STTK pitää työaikalain uudistamista tarpeellisena ja sen lähtökohtana on oltava työntekijän työaikasuojelun toteutumisen varmistaminen. Uudistus on melko tasapainoinen kokonaisuus sekä rakenteeltaan selkeä ja looginen.
– Uudistuksessa on kyetty ottamaan huomioon muuttuvan työelämän tarpeet joustojen osalta melko hyvin sekä työntekijöiden että työnantajien näkökulmasta. Muun muassa liukuvan työajan, joustotyön ja työaikapankin säännökset tuovat työntekijöille toivottuja mahdollisuuksia sovittaa paremmin yhteen työ- ja perhe-elämää. Käytännössä näiden joustojen hyödyntäminen edellyttää hyvää osaamista työpaikkatasolla, johtaja Katarina Murto arvioi.

STTK on koko valmistelun ajan pitänyt tärkeänä, että työaikalain soveltamisala säilyy mahdollisimman laajana ja järjestö on tältä osin osittain tyytyväinen esitykseen.

Sen sijaan STTK suhtautuu hyvin kielteisesti jaksotyön käyttöalan laajentamiseen.
– Emme pidä sitä tarkoituksenmukaisena emmekä tarpeellisena. Lisäksi lisätyösuostumuksen antamista työsopimuksessa ei pidä sallia missään osa-aikatyön muodossa. Ehdotuksen mukaan kielto sopia lisätyöstä työsopimuksella koskee vain vaihtelevaa työaikaa tekeviä osa-aikatyöntekijöitä, Katarina Murto toteaa.

***

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 16 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

30.6.2025

Suomen vihreä harha: Emme ole ympäristöteknologian kärkimaa

Lue
30.6.2025

Toimisto suljettu 30.6.–3.8.

Lue
30.6.2025

Yhteistoimintalaki muuttuu 

Lue
30.6.2025

Talouskasvu ja työllisyys hyytyvät pysyvästi – syynä sopeutus

Lue
27.6.2025

Yleistukea koskeva lainsäädäntö, HE

Lue
27.6.2025

Toimeentulotuen kokonaisuudistus

Lue
26.6.2025

Työvoimapalveluihin haluttiin alueellisia eroja, mutta onko niitä liikaa?

Lue
25.6.2025

”Niin kauan kuin syrjintä on realiteetti yhdelle meistä, se on realiteetti meille kaikille”

Lue