Voisiko Singaporen tie olla meidän tiemme

Monissa maissa on oivallettu, että työelämän muutos edellyttää voimakasta työvoiman täydennyskoulutusta. Mennyt on aika, jolloin tutkintotodistuksella saattoi menestykkäästi taivaltaa 40-vuotisen työuran läpi.

Lisäkoulutusta vaaditaan kaikilta säännöllisin väliajoin koko työuran ajan. Varsinkin ne maat, joiden kilpailukyky nojaa palkansaajien korvien väliin, olisi syytä panostaa osaamisen päivittämiseen. Suomessa olemme juuttuneet lähtötelineisiin, kun muut jo kiihdyttävät vauhtiaan.

Singaporessa palkansaajan koulutustilin arvo on 300 euroa

Singapore on yksi esimerkki, jossa on siirrytty sanoista tekoihin. Suomalaisena kateeksi käy. Singaporessa voivat palkansaajat avata koulutustilin, jonka arvo on n. 300 euroa. Rahat tileille maksetaan verovaroista. Tililtä rahoitetaan koulutusta, jolla osaamista päivitetään. Parin vuoden aikana tilejä on avattu vajaat 300 000, ja niillä on rahaa vajaat 100 miljoonaa euroa. Suomi ja Singapore ovat väestöltään ja työvoimaltaan saman kokoisia maita, joten luvut voi suoraan siirtää Suomeen.

Me Suomessa voisimme nokittaa: jos tilin summa olisi 600 euroa, kokonaisrahoituksen taso (olettaen, että koulutushalukkuus olisi Singaporen suuruista) olisi vajaat 200 miljoonaa euroa. Se voitaisiin rahoittaa joko suoraan valtion budjetista tai sitten työttömyysvakuutusmaksua korottamalla 0,2 %. Suuria lukujako? Kaikki on suhteellista. Ensi vuoden tuloveroalennukset olivat suurempia kuin 200 miljoonaa. Summa on n. 5 % yritystukien määrästä.
Työttömyysvakuutusmaksun 0,2 % on neljännes määrästä, jolla sitä juuri alennettiin.

Kyse ei ole rahasta, vaan ymmärryksestä. Onkohan päättäjiltä jäänyt osaamisen päivittäminen väliin?

Tietokilpailukysymys, missä kohteessa 200 miljoonaa tuottaa eniten kasvua ja hyvinvointia: a) veronalennukset, b) yritystuet, vai c) osaamisen päivittämisen rahoitus.

Singaporen malli on vain yksi. Ei meidän sitä tarvitse kopioida, mutta tehdään – hyvänen aika – edes jotain. Muutoin muut ehtivät maaliin, kun me vielä lähtötelineissä pohdimme, josko juosta ensinkään.

Oikea vastaus oli c).

Ralf Sund, STTK:n pääekonomisti

***

Osaaminen viitoittaa tulevaisuutemme

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue