STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Osaamisen puute on eurooppalaisen kasvun pahin este

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola käytti maanantaina Brysselissä puheenvuoron Euroopan komission suomalaisille vaikuttajille järjestämässä tilaisuudessa.

Palola korosti tulevan Suomen EU-puheenjohtajakauden olevan merkittävä suomalaisen palkansaajaliikkeen tavoitteiden näkökulmasta.
– Talouden globaalit valtasuhteet ovat murroksessa. Euroopan on kyettävä vaikuttamaan omilla arvoillaan muutoksen suuntaan. Vaikuttaminen varmistetaan vahvistamalla Euroopan unionia. Unionin kilpailukyky, tieto ja osaaminen toimivat koko EU:n ja myös Suomen parhaaksi, Palola totesi.

Digitalisaatio muuttaa maailmaa ja työelämää vauhdilla. Se hävittää vanhoja työpaikkoja, muokkaa työtehtäviä ja luo myös aivan uutta työtä.
– Euroopan unionin on oltava digitalisaation kärjessä ja otettava kaikki hyöty irti sen tarjoamista mahdollisuuksista. Tässä kilpajuoksussa eurooppalainen työelämä on rakennettava korkealle osaamiselle ja laadulle. Eurooppa tarvitsee osaavaa ja koulutettua työvoimaa, ja työntekijöiden hyvinvointi on avainasemassa, Palola korosti.

Irti liiallisesta tutkintokeskeisyydestä ja panostus osaamiseen

Palola arvioi, että osaamisen puute on eurooppalaisen kasvun pahin este.
– On päästävä irti liiallisesta tutkintokeskeisyydestä ja korostettava osaamista. Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan ammatillisen osaamisen ja asiantuntijuuden lisäksi myös yhä enemmän esimerkiksi yhteistyö- ja verkostoitumistaitoja sekä tunneälyä.

Digitalisaation edetessä joidenkin työntekijöiden työmarkkina-arvo jää heikoksi.
– Nykyinen koulutusjärjestelmä ja työmarkkinat eivät korjaa osaamisvajeita ja toteuta muutoksia tarpeeksi nopeasti. Koulutusjärjestelmä on liian jäykkä ja siiloutunut tukeakseen jatkuvaa osaamisen päivittämistä ja työelämän muuttuvia tarpeita, Palola harmittelee.
Muutoksen johtamisessa riittää työtä.
– Nyt se ei toteudu riittävällä tavalla sen paremmin yrityksissä kuin valtioiden politiikassa. Suomen puheenjohtajuuskaudella olisi tärkeä varmistaa, että EU jatkaa nykyisen komission käynnistämää sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanoa. On syytä luoda uusia tehokkaita keinoja työntekijöiden muutosturvan kehittämiseksi kaikissa unionin jäsenmaissa.

Uudet teknologiat ja digitalisaatio heijastuvat myös tulonjakoon.
– Varsinkin lyhyellä tähtäimellä työmarkkinoiden riski on kasvava eriarvoisuus ja polarisaatio. Tarvitsemme verojärjestelmään ja hyvinvointipalveluihin kohdistuvan remontin, jos haluamme pidemmällä tähtäimellä välttää työn pirstaloitumisen aiheuttavat kielteiset vaikutukset, Palola esittää.

STTK uskoo, että tärkeintä EU:n kehittämisessä on vahvistaa unionin demokratiaa ja tuoda päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia.
– Meidän on kyettävä osoittamaan, että EU on yhteinen asia ja sen ytimessä ovat kansalaiset, joilla on aitoja vaikutusmahdollisuuksia. Kansalaisia on kuunneltava, kun ratkomme unionin kilpailukyvyn ja talouden haasteita.

Lue koko Antti Palolan puhe englanniksi

Ajankohtaista

21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue
19.11.2024

Tehy siirtää ensihoitopalvelualan lakkoa turvatakseen yhteiskunnan toiminnan ja potilasturvallisuuden lumikaaoksessa – vaatii työnantajalta vastavuoroisesti vastuullisuutta työntekijöitä kohtaan

Lue