STTK: Perhevapaauudistus käyntiin tasa-arvo ja joustavuus edellä

Perhevapaauudistus

STTK esittää, että perhevapaauudistus on laitettava liikkeelle heti seuraavan hallituskauden alussa. Uudistus on valmisteltava kolmikannassa ja sille on varattava riittävä aika.

Johtaja Katarina Murron mielestä pienillä muutoksilla ei saada aikaan tarpeeksi vaikuttavaa uudistusta.

– Perhevapaauudistus on toteutettava ennen kaikkea perhemyönteisellä tavalla, jolla olisi myönteinen vaikutus myös syntyvyyteen. Työelämän epävarmuus vaikuttaa kielteisesti nuorten aikuisten perheen perustamiseen. Uudistuksessa onkin otettava huomioon työelämän kehittäminen niin, että työelämän epävarmuutta voidaan karsia. Nuorilla pitää olla vakaa usko oman työuran kehittymiseen, Murto korostaa.

Perhevapaauudistuksen tavoitteina on oltava tasa-arvon edistäminen sekä työn ja perheen yhteensovittamisen helpottaminen. Niiden myötä naisten työmarkkina-asema kohenee.
– Äideille ja isille tulee kiintiöidä yhtä suuret vapaat, ja siksi isien kiintiötä on lisättävä nykyisestä. Tämä ohjaa asenteita yhteiskunnassa ja työpaikoilla. Mikään ei kuitenkaan muutu, jos työpaikoilla ei tueta enemmän myös isien jäämistä perhevapaille ja tehdä perhemyönteisyyttä tukevia ratkaisuja työpaikan arjessa, Murto sanoo.

Perheillä on oltava jatkossakin vapaus tehdä valintoja itsensä ja perheensä kannalta parhaiten toimivista ratkaisuista. Joustavuutta tarvitaan lisää.

– Mahdollistamalla vapaaehtoinen joustava osa-aikatyö pikkulapsivaiheessa edistetään molempien vanhempien osallistumista työelämään ja lapsen hoitoon. Nyt useimmiten vaihtoehtoina ovat erityisesti äideille joko kokoaikatyöhön paluu tai jääminen kotiin. Vapaaehtoisen osa-aikatyön kautta sekä äiti että isä voisivat olla sekä työelämässä että hoitaa lasta kotona osa-aikaisesti. Tämä edellyttää työnantajilta mahdollisuuksia ja halukkuutta töiden organisointiin perhemyönteisyyttä tukevalla tavalla.

Kotihoidon tuen keston leikkaamisella kansalaisten kannatus

Kotihoidon tuen kesto herättää keskustelua. STTK:n viime vuonna teettämän kyselyn mukaan enemmistö (53 %) suomalaisista olisi valmis leikkaamaan kotihoidon tuen kestoa, jos samalla lapsiperheiden palveluja kehitettäisiin. Kotihoidon tuen keston lyhentäminen ja palveluiden kehittäminen sai suhteellisen tasaisesti kannatusta kansalaisilta tulo- ja koulutustasosta riippumatta. Puoluekannatuksen perusteella kotihoidon tukea olisi valmis leikkaamaan enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista lukuun ottamatta kristillisdemokraattien kannattajia.

STTK korostaa, että perhevapaauudistuksessa on kiinnitettävä huomio varhaiskasvatuksen riittäviin resursseihin.

Perhevapaauudistuksessa on huomioitava kotihoidon tuki sekä varhaiskasvatuksen resurssit ja maksut. Varhaiskasvatuksen maksuja on alennettava, mikä tukee erityisesti äitien varhaisempaa työhön paluuta, Katarina Murto korostaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Katarina Murto, puhelin 050 568 9188

Kysely kotihoidon tuen kestosta ja lapsiperheiden palveluista >> 

***

Tarvitsemme perhemyönteisyyttä tukevan perhevapaauudistuksen

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue